Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kako odabrati savršen tepih za svoj dom

ALISA SAVJETUJE /

Tepisi su najupečatljivije podne obloge koje imaju izuzetnu važnost u održavanju topline prostorije u zimskim danima, ali u isto vrijeme izuzetno utiču na njen izgled. Moderni dizajn kupcima neprestano nudi pregršt izbora svih elemenata za uređenje prostora, pa je takav slučaj i s tepisima. U prodavnicama ih možete pronaći načinjene od različitih vrsta materijala i u različitim bojama, kao što se razlikuju i u dimenzijama. Mnoštvo je savjeta koji se tiču njihovog odabira, a mi smo se za Vas potrudili da istaknemo one najvažnije kako bismo Vam pomogli u odabiru ovog izuzetno važnog dekorativnog i funkcionalnog elementa. S obzirom na to da se u kupovinu tepiha ide rijetko, najbolje je planirati kakav izgled sobe tačno želimo. Najbolje je ostvariti ravnotežu između funkcionalnog (toplota u prostoriji, zvučna izolacija) i estetskog, jer ćete u tom slučaju dobiti udoban i lijep prostor u kome ćete s uživanjem provoditi svoje vrijeme. I primijetićete na koji način pravi izbor utiče na promjenu cjelokupnog izgleda Vašeg enterijera.

5d57a867ae912588a011bbbecaef462d copy

STIL I BOJA

Kako bi se Vaš tepih u potpunosti istakao i kako bi upotpunio izgled prostorije, najbolje je da odaberete nijansu boje koja će se razlikovati od boje namještaja, a posebno stola i garniture.

Možete odabrati jednu od nijansi s raznobojnog tepiha i nju uskladiti s bojom namještaja ili je kombinovati s jastucima i s drugim detaljima u sobi. Doduše, ne treba pretjerivati s njihovom upotrebom i treba koristiti maksimalno tri boje u jednoj prostoriji.

Ukoliko namještaj ima šare, najbolje je opredijeliti se za jednobojni tepih kako se ne bi narušio uravnotežen izgled enterijera. Jednobojni tepisi stvaraju vizuelni efekat uvećanog prostora, a suprotan efekat u prostoriji ostavljaju oni sa šarama. Dakle, pored boje treba imati na umu i veličinu prostorije za koju opredjeljujemo određeni tepih, kao i oblik samih tepiha.

Ukoliko želite da se opredijelite za moderni minimalistički ambijent, najbolje je da odaberete monohromatske boje. Imate mogućnost i da eksperimentišete s različitim nijansama koje možete kombinovati s neutralnim bojama (bijela, crna, bež).

Što se tiče funkcionalnosti, ne treba smetnuti s uma da su tamniji tepisi lakši za održavanje od svjetlijih. Bilo da odaberete neki od tepiha različitih stilova (moderni, retro, elegantni, klasični) važno je da se on uklapa s ostat kom enterijera. Stilsko jedinstvo svih elemenata utiče na ujednačen i harmoničan izgled enterijera uz maksimalan estetski učinak.

Interior Design Carpet Edition Siamo Tutti Uno idx200801 market01 2 08.20 copy

OBLIK

Kada razmišljate o obliku tepiha, treba da imate na umu da će se on najbolje uklopiti sa samim oblikom namještaja.

Okrugli tepisi stvaraju efekat mekoće i savršeno se uklapaju s okruglim stolovima u dnevnoj sobi i u trpezariji.

Ovalni tepisi su takođe dobar izbor u trpezarijama. Oni najviše pogoduju ambijentima koji su uređeni u klasičnom stilu.

Staze su najčešće samo prateći element centralnog tepiha u prostoriji, ali često mogu biti i ključna nadopuna namještaja (npr. u spavaćoj sobi gdje stoje pored
komoda). Takođe važnu funkciju imaju u hodniku. Pravougaoni i kvadratni tepisi danas su najprisutniji jer se najlakše uklapaju i, samim tim, jesu najfunkcionalniji i imaju veliku ulogu u oblikovanju cjelokupnog
enterijera. Ukoliko želite da pokrijete cijeli pod određenim tepihom, treba znati da on treba da stoji neposredno do zida i da prilikom premjeravanja prostorije treba obratiti pažnju na svaki dio namještaja (poput ormara i sl.). Tepih treba da se nalazi ispod komada namještaja (tako npr. on treba da se nalazi i ispod stolica i kada su one izvučene ispod trpezarijskog stola).

Nekad je dobar izbor kombinovati i dva tepiha u istoj prostoriji, koji mogu biti različitih boja. Ne treba pretjerivati s različitim oblicima jer to stvara efekat nesklada i ozbiljno može naruštiti izgled ambijenta.

1

MATERIJAL

Od materijala tepiha za koji se odlučite zavisi i kakav izgled će imati Vaša prostorija. Veoma je važno obratiti pažnju na to koliko često se prolazi kroz određeni prostor i koliko boravite u njemu da biste na pravi način odabrali odgovarajući materijal.

Dugodlaki, ,,čupavi tepisi povećavaju efekat udobnosti. Oni stvaraju romantični efekat i izuzetno su topli. Najbolje je koristiti ih u spavaćoj i u dnevnoj sobi, gdje provodite najviše vremena i gdje se odmarate u toku dana. Njih je teže održavati od tepiha šišanih vlakana, koji više stvaraju efekat elegancije i modernosti.
Pravi odabir podloge može uticati na njegov rok trajanja i kvalitet. Neklizajuća podloga je pravi izbor u domu u kom se nalaze djeca i ljubimci. U dječjim sobama se preporučuje i upotreba antialergijskih tepiha.

Na izdržljivost tepiha utiče i odabir vještačkih materijala. Oni su posebno pogodni za upotrebu jer čuvaju kvalitet i poslije više pranja. Za staze koje se koriste na otvorenom najbolje je odabrati neke od vještačkih materijala kao što su polimer i vinil. Sintetički tepisi, od najlona, polipropilena i viskoze imitiraju prirodna vlakna, ali su mnogo izdržljiviji i lakši za održavanje. Uz to su i otporni na habanje i na vlagu.

Tepisi od prirodnih vlakana, kao što su vuna i pamuk, izuzetno su komforni i stvaraju prijatan osjećaj pod nogama. Vuneni tepisi su luksuznija varijanta, ali su čest izbor. Oni su odličan izolator toplote.

TYivvfuf3dkbTrKSNMBt2m copy

POŠTUJETE SVOJ LIČNI STIL!

Bilo da se opredijelite za moderne tepihe koji se uklapaju u savremene enterijere (jednostavni geometrijski oblici, savršeni za minimalistički ambijent) ili za tepih izrađen u klasičnom stilu (tradicionalni ambijent u kome se ukršta više stilova) – zapamtite da je odabir pravog tepiha stvar Vašeg ukusa i ličnog stila koji preferirate. To je završnica u kreiranju izgleda Vaše prostorije, a idealno odabran tepih postaje poput umjetničkog djela u Vašem enterijeru.

prostor 68 drugi dio 16

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!