Prostor_66

PROSTOR BANNER

Da li reciklaža Ima Šansu?

Reciklaža u arhitekturi nije samo trend – to je obaveza. Današnji svijet se suočava sa sve većim izazovima očuvanja resursa i smanjenja negativnog uticaja na okolinu. Ovogodišnji Dani arhitekture donose temu “Reuse”, istražujući kako se ponovno korišćenje materijala, objekata i prostora može integrisati u savremeno građenje.

Nedavno sam upisala svoju ćerku u Umjetnički centar koji vode dvije izuzetno talentovane djevojke iz Nikšića. Škola se nalazi u jednoj od napuštenih laboratorija Instituta za crnu metalurgiju u Nikšiću. Nijedan novi prostor u gradu ne može biti toliko spektakularan kao ova nekadašnja laboratorija, u kojoj su Milena i Jelena reciklirale sve što su pronašle. Iskoristile su razne police, ormariće, metalne djelove koji su nekada služili u laboratoriji, pa čak i radne površine. Prostor koji je sa tri strane u staklu i ima divan pogled na Trebjesu, ostao bi zaboravljen da ga one nijesu prepoznale.

Sada, umjesto da propada i bude zaboravljen, prostor je postao inspirativna škola crtanja za mlade umjetnike. Ovo je samo jedan od primera kako reupotreba može da transformiše i oživi napuštene ili zaboravljene prostore, dajući im novi život i svrhu. To je važno podsjećanje na to koliko možemo postići kada se posvetimo očuvanju resursa i kreativnom korišćenju postojećih materijala i prostora.

viber image 2023 11 10 19 57 34 363

Prenamjena ili “reuse arhitektura” postaje sve značajnija u modernom svijetu. Ovaj koncept fokusira se na recikliranje i transformaciju postojećih građevinskih objekata kako bi se stvorili novi, funkcionalni i inovativni prostori. Kroz očuvanje i obnovu postojećih struktura, ovakvi projekti ne samo da čuvaju istorijsko i industrijsko nasljeđe, već i doprinose održivom urbanom planiranju.

Kroz četiri različita primjera - od Hangzhou u Kini do Brooklyna u New Yorku i Tuluza u Francuskoj, stambene jedinice u srcu Barselone - istražuju različite aspekte ovog pristupa, naglašavajući važnost očuvanja industrijske baštine, inovativnog dizajna i održivog razvoja. Ove transformacije postojećih prostora ne samo da obogaćuju urbani pejzaž već i postavljaju temelje za budućnost, čuvajući pri tom istorijske vrijednosti i karakter mjesta.

Razgovarala sam sa prof. dr. Svetlanom Perović, dekankom Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kako bi saznali više o njihovim projektima, viziji za budućnost i ulozi fakulteta u kreiranju prostora budućnosti. Razgovarali smo o učešću fakulteta na Expo-u u Turskoj, gdje su studenti i profesori predstavili projekte u sklopu teme biofilnog dizajna. Oni još uvijek čekaju na svoj prostor koji je u izgradnji a koji će studiranje podići na jedan potpuno novi nivo.

viber image 2023 11 10 20 13 03 244

Milena Đukanović, profesorica na Elektrotehničkom fakultetu dobitnica dvije BIG SEE Award nagrade za 2023. godinu, donosi revoluciju u svetu 3D štampe na Univerzitetu Crne Gore. Osim svojih prestižnih priznanja, predstavljamo vam njenu najnoviju kolekciju “I found my love in Montenegro” koja spaja tehnologiju, održivost i umjetnost. Takođe istražuje nove horizonte 3D štampe i upotrebu ove tehnologije u opremanju enterijera. Njen prvi projekat u ovoj oblasti obuhvata vaze koje dolaze u dva modela a napravljene su od recikliranih materijala.

Ema Alihodžić Jašarić nam je pisala o izložbi radova studenata Arhitektonskog fakulteta (UCG) Kuslevovoj kući, nastalih u okviru semestralnog istraživanja na predmetu Teorija arhitekture II, pod mentorstvom nje i saradničkog tima u sastavu MSc Nemanje Milićević i MSc Nikoline Sekulović. Studenti druge godine predstavili su svoje rezultate istraživanja nastala u tri ciklusa: PROSTORNI NARATIVI / IMAGINACIJA DJETINJSTVA, DISKURS PRAZNINE i KUĆA U MRAKU.

Vraćanje konkursa Crnoj Gori u punoj snazi je odlična vijest za arhitektonsku zajednicu i sve one koji se bave urbanizmom i dizajnom. U ovom broju imate priliku da pogledate rezultate tri veoma značajna konkursa. Takođe, na Danima arhitekture ćete imati priliku da posjetite izložbu radova posvećenu konkursima koji su se održali tokom ove godine, što će vam omogućiti da se dodatno informišete i inspirišete. Ovo je odličan korak ka promociji arhitekture i dizaja u arhitektonskoj zajednici Crne Gore i opšteg unapređenja prostora u zemlji.

Screen Shot 2023 11 15 at 231120


Tema ovogodišnjih Dana arhitekture posvećena recikliranju i reupotrebi je izuzetno važna za mlade generacije jer naglašava da arhitektura ne mora uvijek biti vezana za stvaranje novih objekata. Mlade generacije arhitekata treba da razumiju očuvanje postojećih resursa i prostora, te njihova kreativna transformacija, takođe igra ključnu ulogu u oblikovanju održive i funkcionalne arhitekture.


Tema ovogodišnjih Dana arhitekture posvećena recikliranju i reupotrebi je izuzetno važna za mlade generacije jer naglašava da arhitektura ne mora uvijek biti vezana za stvaranje novih objekata. Mlade generacije arhitekata treba da razumiju očuvanje postojećih resursa i prostora, te njihova kreativna transformacija, takođe igra ključnu ulogu u oblikovanju održive i funkcionalne arhitekture. Ovaj fokus na reupotrebi može pomoći mladim arhitektama da razviju vještinu razmišljanja izvan okvira i da prepoznaju potencijal u već postojećim resursima. To će im omogućiti da budu dio rješenja za izazove vezane za održivost i resursnu efikasnost u građevinskoj industriji, što je ključno za budućnost arhitekture i našeg okruženja. Tema ovogodišnjih Dana arhitekture je korak u pravom smjeru ka podizanju svijesti o važnosti recikliranja i održivosti u arhitekturi.

Vidimo se na Danima Arhitekture!

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!