Prostor_66

PROSTOR BANNER

Pametna ulaganja su ulaganja u ljude

Intervju: Boban Medenica, Generalni direktor kompanije Lamex d.o.o. /

Kompanija Lamex d.o.o. je generalni sponzor ovogodišnje konferencije „Dani arhitekture“. Tim povodom razgovaramo sa  Bobanom Medenicom, generalnim direktorom Lamex-a, kompanijom koja se bavi enterijerom i ventilisanim fasadama 18 godina, a posluje u Crnoj Gori od 2020. godine.

Gospodine Medenica, počnimo od najaktuelnijeg događaja. Zašto ste riješili da budete generalni sponzor „Dana arhitekture“?

Kompanija LAMEX je oduvijek bila tržišno orijentisana, međutim nikad se nijesmo prepuštali da nas tržište određuje već smo uvijek težili da budemo ozbiljan činioc u kreiranju tržišta. Da bismo tako nešto uspjeli, moramo da kreiramo tražnju za materijale i usluge sa kojima radimo, saradnja sa arhitektama i arhitektonskim biroima se pokazala kao najbolji put za dolazak do rezultata.

boban resolution

Vaša kompanija postoji 18 godina u Srbiji, a na tržištu Crne Gore prisutni ste od 2020. godine. Pred vama su vjerovatno razni izazovi i ulaganja. Šta ste promijenili kada ste stupili na crnogorsko tržište, šta primjenjujete kako biste se pozicionirli?

U suštini smo prenijeli sve sisteme i iskustva u radu i na crnogorsko tržište, to je zahtijevalo izgradnju ozbiljne infrastrukture kako u skladišno-proizvodne pogone tako i u najsavremenije mašine za obradu pločastih materijala. Moram da naglasim da smo, pri akviziciji kompanije Greenless, naslijedili najvrijedniji resurs, a to je kvalitetan kadar. Naše kolege i prijatelji iz ogranka u Podgorici i Spužu su se čitavu deceniju uspiješno bavili opremanjem enterijera i proizvodnjom namještaja. Zajedno, uz strateška ulaganja, postali smo mnogo jači. To vam govori dosta i o našem načinu razmišljanja.


Od samog starta smo riješili da radimo sa najkvalitetnijim repromaterijalima, stoga smo se odlučili na rad samo sa premium brendovima, od 2008. godine smo ovlašćeni distributeri kompanije EGGER iz Austrije. dok smo od 2016. godine postali distributer kompanije Fundermax, takođe iz Austrije. Premium materijali su polazišna tačka za kvalitet koji možemo da ponudimo.


Kako vam u Crnoj Gori generalno izgleda klima za saradnju između investitora, arhitekata i kompanija koje se bave vašim poslom, i gdje uočavate najveće potencijale?

Kao turistička zemlja Crna Gora ima velike potencijale, shodno tome se i nama otvaraju nove mogućnosti. Ono što je interesantno je da u Crnoj Gori ima mnogo mladih arhitekata i dizajnera koji su veoma progresivni i spremni su da prihvate nove ideje, materijale i tehnologije, samim tim se otvara izuzetno veliki prostor za saradnju sa kompanijama kao što je naša. U prilog tome ide i činjenica da Inžinjerska komora Crne Gore organizuje Dane arhitekture. Najveći potencijal u narednom periodu vidimo u svojevrsnoj simbiozi između ljudi koji kreiraju ideje i kompanija kao što je naša, koja ima mogućnost da pruži kompletnu logistiku, od razrade, pa do realizacije tih ideja.

lamex novi sad

U prethodnih 18 godina poslovanja, opremili ste na desetine velikih hotela, u regionu, ali i šire. Gospodine Medenica, šta su najveći izazovi kod zahtjevnih projekata? Šta ste iz toga naučili?

Naš dio posla spada u završne radove, mi dolazimo kad je investitor potrošio novac, vrijeme i strpljenje. Protekli period je bio izuzetno izazovan jer se javio nedostatak sirovina i materijala na svim nivoima, taj nedostatak su pratile i veoma česte promjene cijena kao i rokova isporuka.

Mi smo najviše napredovali kada smo prevazilazili najveće izazove. Kod velikih projekata to su planiranje i organizacija, kako proizvodnje, tako i same montaže na terenu. Kroz velike projekte smo naučili kako da bolje organizujemo proizvodnju, kako da poboljšamo procese i logistiku, gdje treba najviše ulagati vremena i energije... U svakom slučaju, učenje je kod nas konstanta.

IMG 4912

Kažu da se kompanija najbolje upozna tako što se pogledaju njena ostvarenja. Da li se slažete? Šta treba da pogledamo da bismo upoznali LAMEX?

Slažem se. Da bi se upoznao LAMEX, treba da pogledate naš portfolio, odnosno projekte koji su iza nas. Tu možete da vidite materijalizaciju svega onoga što zastupamo. Međutim, ono što stoji iza svih tih opremljenih objekata, a ne vidi se na prvi pogled, jeste ulaganje u nove tehnologije. Većina mašina je kompjuterski vođena. LAMEX je za pet godina upetostručio broj zaposlenih, a više od pet puta smo povećali promet. Povećali smo za toliko i portfolio i skladišno-proizvodni pogon. Treba biti svjestan i tog rasta.

Od samog starta smo riješili da radimo sa najkvalitetnijim repromaterijalima, stoga smo se odlučili na rad samo sa premium brendovima, od 2008. godine smo ovlašćeni distributeri kompanije EGGER iz Austrije, dok smo od 2016. godine postali distributer kompanije Fundermax, takođe iz Austrije. Premium materijali su polazišna tačka za kvalitet koji možemo da ponudimo.


Mi se bavimo ventilisanim fasadama koje su dio rješenja energetski efikasnih objekata, logično je da smo odavno počeli da mislimo o uštedi energije. Pokrenuli smo firmu nZEB SOLUTIONS koja će se u budućnosti baviti izgradnjom nZEB objekata i konsaltingom.


IMG 4848

Ovo pitanje djeluje kao kliše, ali je zapravo vrlo važno. Po čemu je LAMEX poseban?

Smatram da je poštovanje proizvodnih procesa od početka do kraja, nešto što nas razlikuje od drugih. Na tome naročito insistiramo. Sa druge strane, njegujemo kreativnost kao primarni pokretač, jer biti efikasan više nije dovoljno. Moramo biti izuzetno kreativni. U biznisu odnos kupac-prodavac zamijenili smo partnerstvom. Gledamo uvijek u budućnost, razvijamo strategije, što nam daje određenu širinu, jedan poseban prostor za manevar.

Radite u dinamičnoj industriji, imate dodira i sa građevinom i sa arhitekturom. Radite u okolnostima koje nisu lake, često se čini da nisu „mirnodopske“. Kako uspijevate da izbalansirate bavljenje strateškim pitanjima i operativne, svakodnevne probleme koji se, nužno, pojavljuju u svakom sistemu?

I sam se to ponekad pitam! Međutim, zahvaljujući timskom radu, izlazimo iz izazova sa najboljim mogućim rezultatima. Svako nosi svoj dio odgovornosti i obaveza. Koliko ko može da ponese i da izbalansira, stvar je „konstitucije“.

IMG 4930

Vi ste jedna od malobrojnih kompanija iz ove „niše“ koja ulaže u energetsku efikasnost. Postavili ste solarne panele na 1600m2, napravili ste showroom u Novom Sadu koji je jedinstven, zeleni objekat. Da li tu vidite budućnost?

Apsolutno, vidimo budućnost u energetski efikasnim objektima. Zato smo postavili solarne panele, napravili smo showroom koji je izrađen po principima zelene gradnje. Mi se bavimo ventilisanim fasadama koje su dio rješenja energetski efikasih objekata, logično je da smo odavno počeli da mislimo o uštedi energije. Pokrenuli smo firmu nZEB SOLUTIONS koja će se u budućnosti baviti izgradnjom nZEB objekata i konsaltingom. S obzirom da cijene energenata skaču, ulaganje u alternativne vidove energije, i u izolaciju, čini objekte dugoročno sve isplativijim.


Kao što je izraženo i u našem sloganu „Zajedno stvaramo“, konstantno razvijamo partnerstva, gradimo dobre odnose. Uz prave ljude, možemo optimistično da gledamo u budućnost.


IMG 4844

Gospodine Medenica, na šta ćete se fokusirati u narednom periodu?

Imamo nekoliko ključnih tačaka na koje ćemo se fokusirati. U naredne 4 godine težimo da veći dio proizvodnje prebacimo na industrijski tehnološki standard 4. Već smo rekli da ulažemo u kompjuterizaciju mašina. Takođe, ne manje važno, jeste dalje ulaganje u razvoj brenda. Kao što je izraženo i u našem sloganu „Zajedno stvaramo“, konstantno razvijamo partnerstva, gradimo dobre odnose. Uz prave ljude, možemo optimistično da gledamo u budućnost.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!