Prostor_66

PROSTOR BANNER

Fokalna tačka spavaće sobe

Danas, u bolje ugrijanim i izolovanim domovima, uzglavlja uglavnom imaju estetsku funkciju, kao i manje praktične funkcije, poput sprječavanja padanja jastuka sa kreveta. Oni mogu da sadrže i prostor za odlaganje knjiga i ličnih stvari, i pogodnosti poput svijetla i telefona.

Zašto vam treba uzglavlje?
Uzglavlje daje podršku vašem krevetu, ali najvažnije je i da štiti zid od oštećenja. Pored praktične upotrebe, uzglavlje takođe može dati vašoj spavaćoj
sobi personalni pečat.

prostor 56 143

Uzglavlja i feng shui
Prema feng shui metodi, metalno i rešetkasto uzglavlje loše je za spavanje jer predstavlja energetske rupe. Iz tog razloga, uzglavlja bi trebala da budu drvena, tapacirana i puna.Naime, prirodni materijali i čvrsta uzglavlja najbolja su kombinacija za dobru energiju i bolji san.

Kroz istoriju uzglavlje je imalo različite namjene - da bi glava imala dobru podršku i zaštitu te da bi se štitili od hladnih zidova. Međutim, u davnim vremenima je bilo normalno da su uzglavlja simbol prestiža i luksuza koji su mogli priuštiti samo kraljevi i carevi, odnosno članovi imućnih porodica.

prostor 56 144


TABLA ZA PISANJE kao uzglavlje – ovakvo uzglavlje je stvarno kreativno i vrlo zabavno, zato što vam omogućava da ostavljate poruke ili crtate. Zamislite da se probudite i da vas dočeka neka lijepa poruka za dobro jutro od vaše druge polovine…


Dekorativne police kao uzglavlje – ovakvo uzglavlje ne samo da izgleda dobro, već je i vrlo korisno jer police možete da dekorišete na koji god način želite.

acdas


“PATCHWORK” uzglavlje – ovakvo uzglavlje može da bude vrlo kreativno, jer je sastavljeno od tkanina različitog dezena. Ono može da bude vrlo šik i elegantno sa jedne strane ili zabavno i koloritno sa druge!

TAPISERIJA – može da posluži kao dekoracija za zid, a evo još jednog načina kako možete da je iskoristite. Samo je potrebno pronaći onu pravu.

PALETE – Palete zaista mogu da se koriste na raznovrsne načine, od pravljenja stolova, baštenskih garnitura, pa sve do kreveta i uzglavlja. One će dati rustični efekat vašoj spavaćoj sobi.

prostor 56 162
OGLEDALO – bilo da je ono starinsko ili moderno, ogledalo kao uzglavlje će unijeti dah glamura i učiniti da vam soba izgleda veća, 2 u 1, zar ne?
Stara vrata (i prozori) – da, dobro ste pročitali! Stara drvena, balkonska, klizna… svaka vrata uz malo truda i rada mogu da postanu vaše novo i jedinstveno uzglavlje.

priredila: Marta Jovićević

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!