Prostor_66

PROSTOR BANNER

Kuća sa pogledom u beskonačnost

Villa Apollon / Block722/ Grčka /

 

UZIMAJUĆI OBRISE IZ KRAJOLIKA OKO SEBE, VILLA APOLLON NALAZI SE NA JUŽNOM RUBU GRČKOG OSTVRA LEFKADE. PROJEKAT BIROA BLOCK722, DOVRŠEN POČETKOM 2021., BEZ NAPORA SPAJA SAVREMENU ARHITEKTURU S PRIRODOM, MAKSIMALNO ISKORIŠĆAVAJUĆI NJEN KONTEKST, POŠTUJUĆI ZELENO OKRUŽENJE. KORIŠĆENE SU TEHNIKE ZASAĐENOG KROVIŠTA I PODZEMNE GRADNJE ZA VRAĆANJE KRAJOLIKA U IZVORNI OBLIK, UZ MINIMALNE MOGUĆE INTERVENCIJE.

copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 27

Arhitekti Block722 pozvani su da naprave privatnu kuću za odmor, spojenu zasebnom strukturom u kojoj se nalaze četiri sobe za goste. Parcela se nalazi na litici s pogledom na plave vode Jonskog mora. Ulaskom na parcelu s gornje strane, posjetioci se širokom rampom spuštaju do glavne kuće. Odatle niz popločanih terasa i uska, prirodna staza vodi do male, osamljene stjenovite plaže ispod. Formacija kuće ne ometa pogled; djeluje kao komplementarni element, osiguravajući i otkrivajući zadivljujući pogled.


Prirodni materijali, kako u glavnom domu tako i u kućama za goste, dopunjuju omalterisanu betonsku konstrukciju i ukazuju na divlju mediteransku vegetaciju oko lokacije.


copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 19

Lokacija je bila izazov ne samo u građevinskoj logistici, već i u smislu dizajna. Da bi se kretao strmom padinom, ostao diskretan i iskoristio duge poglede, Block722 je napravio kuću koja je djelimično ukopana u zemlju. Arhitektura prati prirodne topografske linije, koje su na kraju definisale plan i krovnu liniju. Ovo ne samo da obezbjeđuje da se aranžman neprimjetno i s poštovanjem uklapa u pejzaž i da izgleda skoro nevidljiv sa ulice iznad, već takođe omogućava da unutrašnjost bude uredno orijentisana prema pogledu na more.

copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 0

Prirodni materijali, kako u glavnom domu tako i u kućama za goste, dopunjuju omalterisanu betonsku konstrukciju i ukazuju na divlju mediteransku vegetaciju oko lokacije. Sve sobe imaju drveni okvir, zastakljivanje od poda do plafona prema vodi, sa dnevnim boravkom koji uključuje otvore na zadnjoj i prednjoj fasadi. Kao rezultat toga, enterijeri su moderni, sa elementima bogate teksture. Podovi su ili od prirodnog kamena ili od teraca koji su lokalni majstori napravili. Savremeni drveni plafon od tikovine postaje centralna karakteristika životnih prostora. U isto vrijeme, vrata od punog drveta po mjeri poboljšavaju ukupan osjećaj da je ovo sklonište usidreno na svom mjestu, suštinski povezano sa njegovim kontekstom.


Arhitektura prati prirodne topografske linije, koje su na kraju definisale plan i krovnu liniju. Ovo ne samo da obezbjeđuje da se aranžman neprimjetno i s poštovanjem uklapa u pejzaž i da izgleda skoro nevidljiv sa ulice iznad, već takođe omogućava da unutrašnjost bude uredno orijentisana prema pogledu na more.


copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 18

copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 2

Koračajući kroz ulazna vrata, veliki horizonti i jasna linija vizije preko dnevne sobe i prema moru, odmah unosi osjećaj prostorne drame. Dalje unutra, glavna kuća sadrži veliki dnevni prostor otvorenog plana, okružen glavnim apartmanom sa još dvije spavaće sobe. Svaki prostor je orijentisan prema pogledu, ima prirodno svjetlo i izlaz na otvorenom, što je karakteristika mediteranske arhitekture.


Dalje unutra, glavna kuća sadrži veliki dnevni prostor otvorenog plana, okružen glavnim apartmanom sa još dvije spavaće sobe. Svaki prostor je orijentisan prema pogledu, ima prirodno svjetlo i izlaz na otvorenom, što je karakteristika mediteranske arhitekture.


copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 24

Spoljni prostori izdašno nude različite namjene, obuhvatajući način života na otvorenom. Potpuno opremljena kuhinja na otvorenom koja se nalazi pored bazena ima trpezariju i nekoliko djelova za sjedenje, pokrivenih i izloženih suncu.

Sekundarni podzemni volumen sadrži četiri nezavisna pansiona tako da se mogu koristiti odvojeno sa sopstvenim otvorenim prostorima i pogledom na beskonačnost.


Formacija kuće ne ometa pogled; djeluje kao kompleme-ntarni element, osiguravajući i otkrivajući zadivljujući pogled.


copy of villa apollon phtg yiorgos kordakis 9


Block722

Block722 je atinski arhitektonski studio, koji su 2009. osnovali arhitekta Sotiris Cergas i dizajner enterijera Katja Margaritoglou.

Tim kombinuje grčko i skandinavsko nasleđe, kao i interdisciplinarno iskustvo, i stvara rad koji djeluje samouvjereno, prirodno i bezvremensko. Studio obavlja različite poslove, od stambenih do komercijalnih i ugostiteljskih, upravljajući svim fazama arhitektonskog razvoja, od idejnog dizajna, preko izgradnje i isporuke.

Block 722 00

Rješenja uvijek uključuju fokus na kvalitetne materijale, pristup zasnovan na zanatstvu i saradnju sa lokalnim zanatlijama i umjetnicima koji tumače mediteranski duh i tradiciju 21. vijeka. Studio je osvojio nekoliko nagrada visokog profila i bio je naširoko predstavljen u grčkim i međunarodnim medijima.


 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!