Prostor_66

PROSTOR BANNER

Eko hoteli mudro projektovanje za budućnost

SVE OČIGLEDNIJE KLIMATSKE PROMJENE, NARUŠAVANJE ZDRAVLJA LJUDI, SMANJENJE RAZNOVRSNOSTI FLORE I FAUNE, REZULTATI SU NEMARNOG ODNOSA KOJI IMAMO PREMA OKRUŽENJU. MNOGOBROJNA NAUČNO-TEHNIČKA DOSTIGNUĆA I SAVREMENI NAČIN ŽIVOTA OSTAVLJAJU LOŠE POSLJEDICE NA ŽIVOTNU SREDINU, KOJA NAS NA RAZNE NAČINE UPOZORAVA TRAŽEĆI DA PROMIJENIMO NAVIKE. POSLJEDNJIH GODINA AKTIVNO SE RADI NA RAZVIJANJU EKOLOŠKE SVIJESTI I PRIMJENI EKO-PRINCIPA U SVIM SFERAMA ŽIVOTA. TO JE POTVRĐENO I NA NEDAVNO ZAVRŠENOM EXPO 2020 U DUBAIJU, GDJE SU POSEBNU PAŽNJU PRIVUKLI PAVILJONI U KOJIMA SU SE, POMOĆU SAVREMENIH TEHNOLOGIJA, KORISTILI OBNOVLJIVI IZVORE ENERGIJE.

17
Hotel Ecork u Portugalu

Turistička industrija i građevinarstvo iako veoma profitabilne oblasti, često dovode do nepovratnog narušavanja ekologije. Masovni turizam i nekontrolisana gradnja pogubno djeluju kako na ekosistem tako i na arhitektonsko oblikovanje sredine. Takvi problemi, uočeni širom svijeta izazvali su potrebu za ekološkim osvješćivanjem i promjenom loših navika. Paralelno, desile su se i pozitivne promjene u ponašanju turista koji ne žele svojim aktivnostima da naruše prirodnu sredinu već da daju svoj doprinos njenom očuvanju.


Hotel Endemico

Eko hotel Endemico se nalazi u  Ensenadi. Hotel se sastoji od 20 EcoLoftova, koji su izrađeni od čelika i postavljeni na štulama. Svaka luksuzna soba ima kupatilo, terasu, glineno ložište i pogled na dolinu ispod. Zajednički bazen i hidromasažna kada su utonuli u obronak a dok ste u njima uživajte u panoramskim vidicima ili brdima.


Koncept all inclusive sve manje privlači savremenog turistu jer je on sada zainteresovan za netaknutu prirodu i odmor u miru i tišini, a takođe i za domaće proizvode, lokalnu kulturu i tradiciju. Kao rezultat preplitanja novih tendencija u hotelijerstvu i građevinarstvu i kao odgovor na potrebe ekološki osvješćenog turiste, pojavili su se eko-hoteli.

Eko-hoteli doživljavaju opštu ekspanziju čineći spoj arhitekture, naučno-tehničkih dostignuća i izgradnje u skladu sa eko-principima. Oni predstavljaju dobar primjer kontrolisane upotrebe obnovljivih izvora energije, a uz to su obogaćeni kulturno-rekreativnim sadržajima i povezani sa lokalnom zajednicom.

2

9

Veoma je aktuelno, kako uvođenje ekološkog načina upravljanja u već postojeće hotele, tako i poštovanje eko-principa prilikom projektovanja i izgradnje hotela jer se smanjuju troškovi eksploatacije, poboljšava iskustvo gostiju, a ujedno hoteli postaju dio eko-zajednice koja ih ističe na tržištu.

Većinu eko-hotela izdvaja netaknuti prirodni ambijent u kojem se nalaze i koji uprkos naknadnim intervencijama nije uništen, zatim upotreba obnovljivih izvora energije, lokalnih materijala i namirnica, zanatskih proizvoda, prečišćavanje kišnice itd. Njihova održivost se ogleda u ekološki usmjerenoj politici upravljanja hotelima Ð iz upotrebe se izbacuju plastične kese, slamke i kartice, posteljina se suši na otvorenom, a otpad se sortira i reciklira. Eko-hoteli načinom funkcionisanja daju primjer gostima i upućuju ih na uvođenje novih navika. Prilikom izgradnje eko-hotela sve češće se koriste modularne konstrukcije i prirodni materijali, dok je u fokusu zdravlje posjetilaca.


Koncept eko hotela

Koncept «all inclusive» sve manje privlači savremenog turistu jer je on sada zainteresovan za netaknutu prirodu i odmor u miru i tišini, a takođe i za domaće proizvode, lokalnu kulturu i tradiciju. Kao rezultat preplitanja novih tendencija u hotelijerstvu i građevinarstvu i kao odgovor na potrebe ekološki osvješćenog turiste, pojavili su se eko-hoteli.


Modularne konstrukcije podrazumijevaju upotrebu prefabrikovanih i identičnih modula, proizvedenih van turističke destinacije, u kontrolisanim uslovima. Zatim se ovi moduli dovoze na izabranu lokaciju, već formirani u jedinstvenu strukturu. Na taj način skraćuju se rokovi izgradnje, smanjuje se količina građevinskog otpada i oslobođenog ugljen-dioksida koji nastaju tokom proizvodnje, transporta i izgradnje, a moduli se često mogu reciklirati. Eko-odmarališta sačinjena od modula raspoređenih u prirodnom ambijentu, privlače sve više pažnje jer omogućavaju privatnost i potpuniji doživljaj prirode.

274650176 7062633537144217 2400175952805699230 n

Da bi hotel postao ÇekoÈ treba da posjeduje određene sertifikate uz označene eko-inicijative koje poštuje. Primjenu eko-principa potvrđuju oznake: EarthCheck, Eco Tourism Australia, LEED, European Ecolabel, La Clef Verte, Ecotourismo, Green Globe, Bio Hotels, Green Key itd. Postoji preko 150 ekoloških oznaka od kojih su neke specijalizovane za: energiju, lokaciju, dizajn, očuvanje biodiverziteta, prava radnika; dok su druge usmjerene na ekološku i društvenu odgovornost. Neki od parametara koje treba da zadovolje eko-hoteli su: ekološki prihvatljiv dizajn, upotreba obnovljivih izvora energije (solarna, geotermalna energija, energija vjetra i sl.), zapošljavanje lokalnog stanovništva, priprema hrane od domaćih proizvoda, upravljanje potrošnjom energije i vode itd. Poželjno je da u sobama postoje kante za reciklažu, a enterijer da bude opremljen umjetničkim djelima lokalnih umjetnika. U eko-hotelima koriste boce za višekratnu upotrebu, ekološka sredstva za čišćenje, predlažu vožnju biciklom, korišćenje zajedničkog taksija, doniraju namještaj u dobrotvorne svrhe, sprovode obuku zaposlenih itd. Sobe u eko-hotelima nude personalizovano iskustvo pomoću aplikacija namijenjenih upravljanju potrošnjom energije i kontrolisanju grijanja ili hlađenja prostorija.


Hotel Endemico

Eko hotel Endemico se nalazi u  Ensenadi. Hotel se sastoji od 20 EcoLoftova, koji su izrađeni od čelika i postavljeni na štulama. Svaka luksuzna soba ima kupatilo, terasu, glineno ložište i pogled na dolinu ispod. Zajednički bazen i hidromasažna kada su utonuli u obronak a dok ste u njima uživajte u panoramskim vidicima ili brdima.


274617529 7062633573810880 4273788290047501032 n

Hoteli su među najvećim potrošačima električne energije i vode po metru kvadratnom i zato je važno da što prije počnu sa primjenom nekih od eko-principa. Postoji veliki broj mogućnosti za bilo koji hotel da postane ÇekoÈ, npr. poboljšanjem energetske efikasnosti primjenom LED rasvjete, rekonstruisanjem sistema za grijanje i hlađenje, upotrebom visokoefikasnog kotla, kompostiranjem, zapošljavanjem mještana, smanjenjem upotrebe plastike, korišćenjem biorazgradivih pakovanja, ugradnjom solarnih panela itd.


Eko sertifikati

Da bi hotel postao «eko» treba da posjeduje određene sertifikate uz označene eko-inicijative koje poštuje. Primjenu eko-principa potvrđuju oznake: EarthCheck, Eco Tourism Australia, LEED, European Ecolabel, La Clef Verte, Ecotourismo, Green Globe, Bio Hotels, Green Key itd.


Eko-hotel Tierra Atacama, inspirisan lokalnom kulturom i tradicijom, nalazi se u pustinji Atakama, u Čileu. Jedinstvenom doživljaju doprinose udaljena i inspirativna lokacija, upotreba kvalitetnih materijala i tradicionalnih tehnika gradnje, enterijer dekorisan rukotvorinama, gastronomija i kulturno-rekreativni sadržaji prilagođeni željama posjetilaca.

Whitepod Hotel 2

Whitepod Hotel je eko-odmaralište smješteno iznad slikovitog sela Les Cerniers u Švajcarskoj. Ovo luksuzno alpsko utočište u Švajcarskim Alpima sastoji se od 15 geodetskih šatora u obliku kupole koji su postavljeni na drvenim platformama i uživaju u prekrasnim pogledima na Ženevsko jezero.

Svaki od šatora sadrži jedinstvene i starinske predmete iz regije, mekani tepih, velike udobne krevete i peć na drva.

Whitepod Hotel 1 1024x683

Whitepod Hotel 15

Gosti se mogu sastati za doručkom i družiti se navečer u drvenoj kućici iz ranih 1800-ih koja se nalazi u središtu naselja.

Eko hotel Endemico se nalaziu Ensenadi. Hotel se sastoji od 20 EcoLoftova, koji su izrađeni od čelika i postavljeni na štulama. Svaka luksuzna soba ima kupatilo, terasu, glineno ložište i pogled na dolinu ispod. Zajednički bazen i hidromasažna kada su utonuli u obronak a dok ste u njima uživajte u panoramskim vidicima ili brdima.


Alpsko utočište

Whitepod Hotel je eko-odmaralište smješteno iznad slikovitog sela Les Cerniers u Švajcarskoj. Ovo luksuzno alpsko utočište u Švajcarskim Alpima sastoji se od 15 geodetskih šatora u obliku kupole koji su postavljeni na drvenim platformama i uživaju u prekrasnim pogledima na Ženevsko jezero.


Projektom se nastojalo minimizovati njegov uticaj na zemljište i poštovati priroda na svaki mogući način. Kao takvi, dizajneri su odlučili izgraditi kabine na stubovima kako bi smanjili njihov uticaj na zemlju. Za izgradnju kabina korišteni su čelik i drvo, koji će se s vremenom stopiti s okolinom.

30

Hotel Ecork u Portugalu, inspirisan srednjovjekovnim selom Alentejo i arapskom arhitekturom, prvi je hotel obložen plutom. Portugal je inače poznat po proizvodnji plute, a eko-hotel je svoj ekološki identitet zasnovao na pluti čije izolacione karakteristike osiguravaju uštedu energije tokom cijele godine. Istovremeno Ecork hotel je koristio plutu u dizajnu i dekoraciji svih svojih prostora i objekata, podsjećajući posjetioce u svakom trenutku na koncept hotela kao i na njegovo portugalsko porijeklo. Tako je pomoću plute nastala veza između hotela i destinacije, a hotel je postao njena prepoznatljivost. 

Eko-hotel možemo zamisliti kao višeslojnu strukturu koju čine: prvi sloj ekološki - smanjen uticaj na životnu sredinu kroz upravljanje resursima, drugi sloj  socijalni  zdravlje ljudi, povezivanje sa lokalnom zajednicom, treći sloj - ekonomski isplativost biznis modela, zapošljavanje i kulturno-rekreativni sadržaji. U srži njegove održivosti su preosmišljavanje svakog aspekta, monitoring i kontrolisana upotreba resursa.


Hotel Ecork u Portugalu

inspirisan srednjovjekovnim selom Alentejo i arapskom arhitekturom, prvi je hotel obložen plutom. Portugal je inače poznat po proizvodnji plute, a eko-hotel je svoj ekološki identitet zasnovao na pluti čije izolacione karakteristike osiguravaju uštedu energije tokom cijele godine.


ecorkhotel evora portugal neoplaces 3 56ceb1620e9d1

Arhitektura ne postoji sama po sebi, uvijek su tu nezaobilazni kako društveni aspekat tako i dijalog sa okruženjem. Arhitekte širom svijeta projektuju eko-hotele svjesni njihovog smanjenog uticaja na okruženje, trudeći se da turiste što više približe prirodi. Shvatili su da balans između ekoloških vrijednosti, komfora i dizajna stvara prave vrijednosti i koje primjenjuju u eko-hotelima.

12

Eko-hoteli su dizajnirani po mjeri čovjeka, inspirisani arhetipom građenog staništa i harmonično uklopljeni u okruženje. U eko-hotelima gubitaka skoro i da nema zahvaljujući odgovornom upravljanju resursima i višekratnoj upotrebi. Savremenog turistu privlače eko-hoteli koji osim što primjenjuju najbolje prakse u održavanju, servisiranju i logistici takođe odražavaju ono što je autentično i karakteristično samo za određeno podneblje. Taj «magnet za turiste» tj. nešto specifično što će ih u budućnosti asocirati na određenu destinaciju mogu biti: kulturno-rekreativni sadržaji, jedinstven prirodni ambijent, gastronomska ponuda, emocije, mirisi, ukusi, boje itd.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!