Prostor_66

PROSTOR BANNER

Osvijetljen spomen park na Grahovu

Spomen park ''Ustanka i revolucije'' na Grahovu / 

Ove godine obnovljen je spomen kompleks na Grahovu koji predstavlja jedinstven arhitektonski i ambijentalni izraz očuvanja sjećanja na poginule borce za slobodu iz Drugog svjetskog rata. Na vrhu kompleksa dominira spomenik, Sava Kovačević na vrhu kolone, u pozadini partizani koji idu za njim, ispod je spomen ploča na kojoj su podaci da je prvi top pukao sa toga mjesta i da su partizani uspjeli da razoružaju veliku kolonu neprijatelja. Autor monumentalne bronzone skulpture je vajar Miodrag Živković. Noćno osvetljenje koje je dalo dodatni značaj ovom projektu uradila je firma Intecon, i na jedan adekvatan način podigla na još veći nivo arhitekturu samog kompleksa.

1

Lokacija spomen parka „Ustanka i Revolucije“ se nalazi na uzvišenju Umac kod Grahova, Crna Gora. Kompleks je projektovan i građen u periodu od 1977. do 1978.godine.


Projektom osvjetljenja su ispoštovani svi tehnički zahtjevi, a prilikom izvođenja su poštovani svi konzervatorski principi kako se ne bi narušila arhitektura predmetnog kompleksa i njegov izvorni izgled.


Centralni objekat unutar spomen parka jeste figuralna skulptorska kompozicija u vidu kolone u pokretu, na čijem se čelu nalazi figura Save Kovačevića. Kompozicija je od bronze, a visoka je 7 metara. Njen autor je vajar Miodrag Živković. Narodni heroj Sava Kovačević, rođen je u obližnjem selu Nudo, a na ovom je mjestu 13.jula 1941.godine predvodio grahovske partizane u napadu na okupatorske snage i razoružao neprijateljsku kolonu.

2

Širi prostorni koncept obuhvata preko 7500 metara kvadratnih, čine ga tri nivoa, a sadrži skulptorske elemente, odnosno 272 kubusa na kojima su upisana imena palih boraca NOVJ iz tog kraja, prilaze, platoe i stepeništa izgrađena od kamena.

JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na čelu sa direktoricom Biljanom Brajović, učestvovao je u obnovi Spomen parka. Nakon uređenja terena i obnavljanja materijala koji čine Spomen park, pristupilo se i izradi i realizaciji projekta osvjetljenja.

5

7

Kompanija INTECON je u saradnji sa Centrom za konzervaciju i arheologiju radila je na projektu osvjetljenja. Učestvovali su kao kompletni izvođači radova, kao i isporučioci svjetiljki. Projektom osvjetljenja su ispoštovani svi tehnički zahtjevi, a prilikom izvođenja su poštovani svi konzervatorski principi kako se ne bi narušila arhitektura predmetnog kompleksa i njegov izvorni izgled. Projektovane i ugrađene svjetiljke su visokog kvaliteta, sa visokim stepenom mehaničke zaštite kao i otpornosti na mehaničke uticaje. Odabrani su renomirani proizvođači svjetiljki ACDC Lighting i Thorn Lighting iz Velike Britanije, prepoznatljivi kao garant vrhunskog kvaliteta i sjajnog dizajna.

8

Svjetlosni efekti su akcentovali materijale i detalje, osvijetlili prilaze, platoe i stepeništa, a samom spomeniku dali prelijep izgled čak i sa velike udaljenosti.

INTECON
email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.  / tel: +382 67 208 405
Moskovska br 169
81000 Podgorica

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!