Prostor_66

PROSTOR BANNER

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma priprema konkurs za Muzej kulture sa najznačajnijim imenima svjetske arhitekture

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma priprema dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog konkursa za utbanističko – arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti, koji će biti jedan od najvećih konkursa u konkursnoj tradiciji Crne Gore.

Vlada Crne Gore usvojila je na jučerašnjoj sjednici informaciju o raspisivanju Međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti sa pratećim sadržajima. 

U pitanju je jedan od najvećih projekata u novijoj istoriji Crne Gore, koji će prikupiti najvažnija imena iz svijeta arhitekture i to ne samo sa naših prostora.  

“Svrha konkursa je da izabere najvizionarniji, nainovativniji  dizajn za budući kompleks Muzeja kako bi se obogatio kulturno nasleđe i istorija Crne Gore, omogućavajući stvaranje platforme za savremeni umjetnički izraz. Očekujemo da konkursom privučemo mnoge talentovane arhitekte i dizajnere iz čitavog svijeta, dok će Ministarstvo uputiti poziv i značajnim imenima svjetske arhitekture da uzmu učešće u ovom projektu”, kazao je glavni državni arhitekta Vladan Stevović. 

Kako kažu iz Direktorata za razvoj arhitekture, planirani projekat ima veliki značaj ne samo za razvoj kulture, već i za razvoj arhitekture.

druga

Članovi žirija biće glavni državni arhitekta Vladan Stevović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Vladislav Šćepanović, Dominique Perrault - Dominique Perrault Architecture, Odile Decq - Studio Odile Decq, Maurizio Meossi - Zaha Hadid Architects, Robert Schmitz - White Arkitekter i Mike Wood – ARUP.

Direktorat glavnog državnog arhitekte i razvoja arhitekture je u saradnji sa Ministarsvom kulture i medija, Muzejom savremene umjetnosti, Prirodnjačkim Muzejom i Inženjerskom komorom Crne Gore pripremio konkursnu dokumentaciju. 

Cilj Konkursa je odabir konkursnog rješenja koje će dati najkvalitetnije prijedloge za urbanističko rješenje prostora sa idejnim arhitektonskim rješenjem Muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja, kuće arhitekture i parka kulture i umjetnosti. Od učesnika se očekuje da ponude rješenje koje će doprinijeti promjeni vizuelnog identiteta kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra.   

Obuhvat konkursa se poklapa sa katastarskom parcelom broj 2211/1 KO Podgorica II površine 50.685,94m2, koja je u državnom vlasništvu.

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta muzeja savremene umjetnosti, prirodnjačkog muzeja i parka kulture i umjetnosti je međunarodni, opšti konkurs sa pozivom, jednostepeni i anonimni. 

Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove definisane Raspisom konkursa i Konkursnim zadatkom kao i pozvani učesnici konkursa, pet svjetski istaknutih arhitektonskih biroa Sou Fujimoto, Janya Ishigami, Snøhetta, DILLER SCOFIDIO + RENFRO I biro Henning Larsen.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!