Prostor_66

PROSTOR BANNER

Moderna intervencija na staroj beogradskoj zgradi

Nadziđivanje objekata - dva penthausa, Donji Dorćol, Beograd.

Arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković kreirali su potpuno novi identitet stare Beogradske zgrade kada su dobili zadatak da poslednju etažu pretvore u dva penthousa. 

Predmet intevencije na postojećem objektu bio je nadziđivanje koji su formirana dva dupleksa - penthausa ukupne povrsine 250 m2 nad postojećim objektom. Ulična fasada objekta koji je bio predmet nadgradnje izgrađena je u duhu akademizma, a novoizgrađeni volumen se oblikovno i materijalizacijski diferencira u odnosu na postojeći dio i riješen je kroz autorski izraz u savremenom duhu i uz upotrebu savremenih materijala.

Prostor 55 172

Staklena opna ulične fasade novog dijela, ima uporište u funkcionalnim razlozima-odnosno uvođenju dnevne svjetlosti u projektovane prostore, jer je objekat zbog izražene severne orijentacije, izdužene forme na parceli i slijepih bočnih zidova, uobičajenih za kompaktni gradski blok, limitiran po pitanju prijema prirodnog svjetla. Uvođenjem staklene zid zavjese na uličnu fasadu postignut je princip brisanja granica enterijera i eksterijera, kao i utisak dematerijalizacije i lakoće nadzidanih etaža i najzad ostvaren prostor koji djeluje mnogo svjetlije i optimističnije u odnosu na donje klasično građene etaže. Akcenti na fasadi u žutom bojenom staklu uvedeni su radi oživljavanja staklene površine novog volumena, ali i praćenja pojedinih elemenata stare fasade. Reflektovanje uličnog zelenila na novoj fasadi stvara različite vizuelne efekte, koji se smjenjuju zavisno od doba godine i vremenskih uslova. Dodatni kvalitet prostoru pružaju zenitalni prodori svjetla ostvareni kroz krovne prozore, koje preko staklenog poda gornjeg nivoa dopire i do donjeg i vizuelno povećava volumen prostora.

prostor0

prostor01

Enterijer penthousa

Enterijer prostora je zamišljen kao multinamenski, koji trenutno ima poslovnu namjenu, ali ima takvu organizaciju da bi se lako mogao transformisati u klasični stambeni prostor. Donji nivoi dupleksa su tekući prostori, a u dnu svakog od njih je smještena kao koloritno prostorni akcenat „plava kapsula“ sa servisnim funkcijama. Gornji nivoi su organizovani kao intimniji prostor, sa više soba koje su preko hodnika povezani sa prostranom uličnom terasom.

prostor02

 Nadgradnja ovog objekta riješena je kroz upečatljiv autorski izraz u modernom i svedenom duhu uz upotrebu adekvatnih modernih materijala.

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!