Prostor_66

PROSTOR BANNER

Grad i selo u jednom

CAPITASPRING TOWER / SINGAPORE / BIG-BJARKE INGELS GROUP AND CRA-CARLO RATTI ASSOCIATI

CapitaSpring je 280 metara visoka oaza koja nastavlja pionirski vertikalni urbanizam grada sa raznolikim susjedstvom restorana, kancelarijskog prostora, rezidencijama i nebeskim baštama od poda pa sve do 51. sprata. U 2018. godini, zgrada je dobila sertifikate Green Mark Platinum & Universal Design GoldPLUS od strane Uprave za izgradnju i izgradnju Singapura. Dizajnirali su ga danski studio BIG i italijanska firma Carlo Ratti Associati na lokaciji koja sadrži javni parking i “hawker centar” – vrstu pijace na otvorenom koja se obično koristi za prodaju kuvane hrane.

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 18

Smješten u srcu finansijskog okruga Singapura, višespratnica od 93.000 m2 definisana je dinamičnom interakcijom ortogonalnih linija, bujnog zelenila i kontrastnih tekstura.

Na više nadmorskih visina, vertikalni elementi koji čine spoljašnjost zgrade su razdvojeni kako bi se omogućilo uvid u zelene oaze koje cvjetaju iz baze, jezgra i krovne „nebeske bašte“. Kula jača reputaciju Singapura kao grada bašte, u kojem se nalazi preko 80.000 biljaka, sa odnosom zelene parcele većim od 1:1,4 – što znači ukupnu uređenu površinu od više od 8.300 kvadratnih metara što je ekvivalentno 140% područja njegove lokacije. 


KROVNA TERASA

U vrtu na krovu CapitaSpringa, sa pogledom na grad, uzgaja se preko 150 vrsta voća, povrća, začinskog bilja i cvieća na pet tematskih parcela kako bi se restorani u zgradi snabdijevali svježim zelenilom.


 

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 2

Vijugave baštenske staze stvaraju prirodne ulaze u Gradsku sobu, 18 metara visok velikodušni otvoreni prostor u podnožju kule koji stvara zaklon od tropske sunčeve svjetlosti i jakih kiša i prima stanare u odvojena predvorja za kancelarije i rezidencije. Market Street Hawker Center je ponovo kreiran na drugom i trećem spratu zgrade sa 56 tezgi sa hranom - učvršćujući lokaciju kao srce kulinarskog iskustva grada i ulogu koju igra u održavanju lokalne kulture i zajednice.


JEZGRO ZGRADE

U jezgru zgrade između pejzaža kancelarija i rezidencija nalaze se četiri povezana nivoa organskog mekog pejzaža nazvanog „Zelena oaza“ – bašta na otvorenom od 35 metara za rad, ležerne šetnje, opuštanje, vježbanje i događaje.


„Naš dizajn nastoji da nastavi pionirski vertikalni urbanizam Singapura sa 280 metara visokim raznolikim susjedstvom mesta za rad, život i igru kako unutra tako i spolja. Zbog jedinstvenog karaktera singapurskog urbanizma – i izuzetno gustog i zelenog – odlučili smo da dizajn učinimo vertikalnim istraživanjem tropskog urbanizma. Na nivou, ulica je zatvorena da bi se formirao novi linearni park i javni trg. Vertikalni park u sredini tornja formira spiralno šetalište koje se uzdiže među tropskim stablima i krošnjama. Na vrhu, urbana šuma hrani sve restorane i kafiće u zgradi i omogućava posjetiocima da uživaju u bujnosti vrha. “Capita spring je kao vizija budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati, a urbani pejzaži se mogu neograničeno širiti u vertikalnu dimenziju.” Bjarke Ingels, osnivački partner, BIG

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 4

Prvih osam spratova tornja posvećeno je servisiranoj rezidenciji, uključujući širok spektar objekata kao što su bazen, đakuzi, staza za trčanje, fiskulturna sala, društvena kuhinja, dnevni boravak za stanovnike i prostorije za roštilj. Poslednjih 29 spratova nudi premium kancelarijske prostore sa panoramskim pogledom na rijeku Singapur i zaliv Marina.


NA VIŠE NADMORSKIH VISINA, VERTIKALNI ELEMENTI KOJI ČINE SPOLJAŠNJOST ZGRADE SU RAZDVOJENI KAKO BI SE OMOGUĆIO UVID U ZELENE OAZE KOJE CVJETAJU IZ BAZE, JEZGRA I KROVNE „NEBESKE BAŠTE“.


U jezgru zgrade između pejzaža kancelarija i rezidencija nalaze se četiri povezana nivoa organskog mekog pejzaža nazvanog „Zelena oaza“ – bašta na otvorenom od 35 metara za rad, ležerne šetnje, opuštanje, vježbanje i događaje. Zelena oaza neprimjetno prepliće prirodu vertikalno u arhitekturu i zadovoljava prostorna ograničenja lokala, dok stanarima i stanovnicima pruža obilan pristup zelenim površinama – animirajući elegantnu glatkoću moderne arhitekture sa sveprisutnom tropskom prirodom regiona.

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 8
Cjelokupni vertikalni meki pejzaž Zelene oaze oponaša hijerarhiju biljaka tropskih kišnih šuma; hijerarhijski rast listova biljaka je u direktnoj proporcionalnoj vezi sa dostupnošću svjetlosti unutar slojeva vegetacije. Biljke tolerantne na sijenku sa velikim listovima nalaze se na „podu prašume“, koje zahtijevaju najmanje direktnog svjetla. Krećući se prema sloju krošnje – „krovu“ prašume – drveće je definisano svojom manjom strukturom listova.

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 17

U vrtu na krovu CapitaSpringa, sa pogledom na grad, uzgaja se preko 150 vrsta voća, povrća, začinskog bilja i cvijeća na pet tematskih parcela kako bi se restorani u zgradi snabdijevali svježim zelenilom.

capitaspring a tower housing rainforests designed by cra carlo ratti associati and big opens in singapore 7


ZELENI PLAN 2030

Zgrada takođe ima pogodnosti koje podržavaju viziju održivog transporta u Singapurskom zelenom planu 2030, uključujući 165 bicikala, potpuno opremljene objekte za kraj putovanja i biciklističku stazu od 600 metara oko perimetra zgrade.


Zgrada takođe ima pogodnosti koje podržavaju viziju održivog transporta u Singapurskom zelenom planu 2030, uključujući 165 bicikala, potpuno opremljene objekte za kraj putovanja i biciklističku stazu od 600 metara oko perimetra zgrade duž ulice Malaka i duž Filipa Ulica, koja čini dio biciklističke mreže Centralne oblasti koja se povezuje sa većom biciklističkom mrežom u Singapuru.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!