Prostor_66

PROSTOR BANNER

Zdravstveni objekti

MEDICINSKE PROCEDURE KONTINUIRANO NAPREDUJU I KONKURENCIJA IZMEĐU PRUŽALACA ZDRAVSTVENIH USLUGA SE INTENZIVIRA, DIZAJN BOLNICA POSTAJE SVE VAŽNIJI. IDEJA DA PACIJENTI IMAJU KORISTI OD SVOG OKRUŽENJA JE VEĆ NEKO VRIJEME PRIZNATA, ALI JE TEK ODNEDAVNO OVAJ KONCEPT POSTAO KLJUČ ARHITEKTONSKIH RJEŠENJA PRI IZGRADNJI ILI PREUREĐENJU BOLNICA I ZDRAVSTVENIH USTANOVA.

DANAS, ARHITEKTE I DIZAJNERI ENTERIJERA NASTOJE DA SE BORE SA TIPIČNOM STERILNOM BOLNIČKOM ATMOSFEROM INOVATIVNIM I UZBUDLJIVIM KONCEPTIMA, DOK I DALJE, NARAVNO, ODRŽAVAJU VISOK NIVO HIGIJENE I FUNKCIONALNOSTI. UPRAVO TO PREDSTAVLJAJU TRI PROJEKTA KOJA VAM PRIKAZUJMO U OVOM BROJU.

CRNA GORA UVIJEK KASKA ZA SVJETSKIM TRENDOVIMA, DA LI ZBOG NEPOSTOJANJA VOLJE, DA LI ZBOG NESTRUČNOSTI ILI NEDOSTATKA SREDSTAVA - PITANJE JE NA KOJE TEŠKO MOŽEMO NAĆI ODGOVOR.  ALI IPAK SE NADAMO DA ĆEMO UBRZO BITI SVJEDOCI OTVARANJA NEKE NOVE BOLNICE ILI POZITIVNO GLEDATI NA RENOVIRANJE I REKONSTRUKCIJU BOLNICE… PODSJEĆANJA RADI NIJEDNA BOLNICA U CRNOJ GORI NIJE OTVORENA NAKON RASPADA BIVŠE SFR JUGOSLAVIJE S POČETKA 1990-TIH GODINA.

San Juan de Dios / Ah Asociados

Obnova i proširenje

Photo: Rubén P. Bescós

OVA AKCIJA JE SPROVEDENA NA ZGRADI KOJU JE PROJEKTOVAO VÍCTOR EUSA 1935. DOVRŠENA JE 1943. OVAJ MODERNI SPOMENIK IZVORNO SE SASTOJAO OD GLAVNE OSE I DVA KRILA U KOJIMA JE RAZVIJEN ARHITEKTONSKI PROGRAM. JUŽNO OD OVE ČEŠLJASTE FIGURE SMJEŠTENE SU BOLNIČKE JEDINICE. NA SJEVERU, AKUŠERSKO ODJELJENJE I KAPELICA SU SKORO DOVRŠILI TREĆE KRILO. OSOVINA ISTOK-ZAPAD ZAVRŠAVA UZ KLAUSTAR KOJI SADRŽI REZIDENCIJU I NEKOLIKO DRUGIH POMOĆNIH OBJEKATA OKRUŽENIH VRTOVIMA. BOLNICA JE BILA SMJEŠTENA IZVAN URBANOG TKIVA PAMPLONE, NA RTU S POGLEDOM NA RAVNICU RIJEKE ARGA, STARI GRAD S TORNJEVIMA KATEDRALE I DALEKI KRAJOLIK.

Kako su godine prolazile, izvorni dizajn je polako iskrivljen. Proširenje bolničkog programa uzrokovalo je značajne promjene. Sve češća pojava automobila i drugih prevoznih sredstava uticala je na zamjenu imanja površinom za parking i time narušavanje imidža. Konačno, širenje grada obuhvatilo je bolnicu u stambenoj četvrti niske gustoće.

S obzirom na sve te okolnosti, arhitektonski projekat usmjeren je na vraćanje izvornih vrijednosti građevine. Prvo, vraćanje starih planskih kriterijuma omogućuje skladnu sliku nove i obnovljene zgrade. Ovo takođe omogućuva pomicanje odnosa između zgrade i njenog urbanog okruženja prema prednjim stranama svakog bloka na isti način kao što se dogodilo u izvornoj zgradi. Drugo, plan u obliku češlja takođe ima pozitivan učinak na urbani krajolik jer je percipirani volumen manji od stvarnog.  Ovo je bila ključna tačka u novom dizajnu zbog niske gustoće naselja i uglavnom porodičnih kuća u kojima se sada nalazi bolnica.

fdsfdsf

Istorijsko istraživanje slika i kota nekadašnje građevine pokazuje kako volju za jačanjem horizontalnih linija, tako i graciozan ekspresionizam u korišćenju zidova od cigle u kombinaciji sa uramljenim prozorima.


Kako su godine prolazile, izvorni dizajn je polako iskrivljen. Proširenje bolničkog programa uzrokovalo je značajne promjene. Sve češća pojava automobila i drugih prevoznih sredstava uticala je na zamjenu imanja površinom za parking i time narušavanje imidža.


 Nažalost, te su se vrijednosti vremenom izgubile. Doneseno je nekoliko odluka kako bi se vratio taj početni izgled. Dodatni kosi pokrivač od pločica je eliminisan, dramatično mijenjajući sliku zgrade. Što se tiče proširenja, dizajnirana je nova obloga od aluminijskog profiliranog lima koja kombinuje dva različita profila kako bi se stvorila vibracija na fasadi. Na ovaj način je prikazana surova tektonika ovih profila, ali je postignuto nekoliko drugih stvari. Može se uočiti vodoravni obris ekvivalentan onom koji je Eusa vidio u zgradi. Osim toga, zgrada dobija veliku izražajnu snagu, paradoksalno povezanu s određenom količinom svjetlosti koja olakšava veliki volumen novih krila da ne nadvladaju okolinu.

Hospital Nova / JKMM Architects

Bolnica “Buduće generacije”

Foto: Tuomas Uuusheimo, KUVIO M Sommerschield, Hannu Rytky, Studio Juha Sarkkinen, Pauliina Salonen

FINSKI BOLNIČKI SEKTOR DUGO JE BIO U ZASTOJU, PATEĆI OD ZASTARJELIH BOLNIČKIH OBJEKATA I NEDOSTATKA NOVIH MODELA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE. STARA BOLNICA JYVÄSKYLÄ U SREDIŠNJOJ FINSKOJ BILA JE VRHUNSKI PRIMJER. O BOLNICAMA JE TREBALO PONOVO PROMISLITI, A ISTRAŽIVANJE JE BILO EFIKASAN NAČIN ZA POČETAK PROCESA RAZMIŠLJANJA IZVAN OKVIRA. 2012. GODINE HOSPITAL NOVA POSTAJE PRAVI PROJEKAT S JKMM-OM KAO ODABRANIM ARHITEKTIMA. IZGRADNJA JE ZAPOČELA 2016., A DOVRŠENA 2020. PACIJENTI SU PRIMLJENI OVE GODINE. ONO ŠTO JE JEDINSTVENO U VEZI S HOSPITAL NOVA JE TO ŠTO JE, KAKO U SMISLU FUNKCIONALNE KONCEPCIJE TAKO I TIPA ZGRADE, PROJEKTOVANA U POTPUNOSTI PREMA PRVIM NAČELIMA. PRVA NOVOIZGRAĐENA OPŠTA BOLNICA OTVORENA U FINSKOJ OD 1970-IH, HOSPITAL NOVA URAVNOTEŽUJE KLINIČKE ZAHTJEVE INOVATIVNE BOLNICE SLJEDEĆE GENERACIJE S INTUITIVNIM DIZAJNERSKIM SENZIBILITETOM INSPIRISANIM OKOLNOM FINSKOM PRIRODOM.

Inovativni koncepti

Cilj je bio projektovati bolnicu sljedeće generacije, promišljajući zgradu inovativno iznutra. Bolnica “Nova” nije jedna, velika i lavirintasta zgrada. Umjesto toga, podijeljena je u četiri zasebne tipologije zgrada. To su “Hot Hospitl“ (operacije i specijalistička zaštita), ‘Hotel’ (odjeljenja), ‘Health Care Shopping Mall’ (ambulante) i ‘Factory’ (propratne funkcije). Ovaj model ima nekoliko prednosti, od pružanja bolje zaštite za pacijente do učinkovitije logistike. Velika bolnica je kao mali grad.  Potrebna je logična organizacija. Kako bi se to postiglo, razvijen je novi operativni sistem za Bolnicu “Nova”.

HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS 110


Vruća bolnica

Za Hospital Nova razvijen je jedinstveni finski koncept “vruće bolnice”.  „Vruća bolnica“ znači da su sve „vruće“ funkcije 24/7 okupljene u jednu optimizovanu funkcionalnu jedinicu (hitna, dijagnostika, jedinice intenzivne njege i hirurgija). Zauzima samo 25% ukupne površine bolnice.


Od 1950-ih dominantan arhitektonski model za bolnice bio je “toranj s podijumom”. Ovaj model nastao je kada se u zdravstvo ušlo oko dugotrajnog držanja pacijenata u krevetima. Kao rezultat toga, broj kreveta je trebalo maksimalno povećati, a tornjevi su narasli. Danas je cilj zdravstva da pacijenti ostanu u bolnici što kraće, u prosjeku samo dva dana. Dakle, buduća bolnica mora biti isprojektovana oko procesa zaštite i smanjivanja broja kreveta. Da bi to postigle, bolnice trebaju novi operativni sistem. U bolnici Nova model je sličan trgovačkim centrima i aerodromima. Sve bolničke funkcije organizovane su duž dugačkog javnog atrijuma.

HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS 004

Za Bolnicu Nova razvijen je jedinstveni finski koncept “vruće bolnice”. „Vruća bolnica“ znači da su sve „vruće“ funkcije 24/7 okupljene u jednu optimiziranu funkcionalnu jedinicu (hitna, dijagnostika, jedinice intenzivne njege i hirurgija).  Zauzima samo 25% ukupne površine bolnice. Ključne funkcije moderne bolnice tako su raspoređene na mnogo kompaktniji i učinkovitiji način u poređenju sa starim bolnicama. Put kritičnih pacijenata osigurava brzo kretanje hitnih slučajeva do operacionih sala, takođe dizajniran od strane JKMM-a. Ambulante su dizajnirane kao ‘Health Care Shopping Mall’ u kojem je svih 360 soba za konsultacije raspoređeno duž glavnog unutrašnjeg atrijuma. Ordinacije su standardizovane i dijele različite medicinske specijalnosti. Pacijenti ostaju u istoj ordinaciji umjesto da se sele iz jednog dijela bolnice u drugi, gdje ih tamo dolaze vidjeti doktori i medicinske sestre.

Komunikacija među medicinskim osobljem uveliko je poboljšana sastancima doktora i medicinskih sestara i zajedničkim radom u ‘Centru znanja’, velikom zajedničkom radnom prostoru iza zone konsultacije. (Nema privatnih soba za osoblje.) Ovo je učinkovit sistem koji omogućava medicinskim stručnjacima iz različitih područja da se međusobno konsultuju, čime se osigurava cjelovitija procjena svakog pojedinačnog pacijenta. Logistika i tokovi procesa ponovo su promišljeni kako bi se dodatno povećala učinkovitost. Skladištenje je, na primjer, minimizirano bolnicom koja koristi sistem isporuke na zahtjev. Cilj je bio učiniti logistiku jednako učinkovitom kao što je ona u fabrikama i maloprodaji. Ponovo promišljanje logistike i procesa omogućiće smanjenje operativnih troškova bolnice za 10%. Budući da su 1-2-godišnji operativni troškovi na istom nivou kao i ukupni troškovi izgradnje nove bolnice, dugoročne uštede u operativnim troškovima su značajne. Kako bi omogućila buduće promjene, Bolnica Nova je dizajnirana da bude što je moguće fleksibilnija. Fleksibilnost proizlazi iz modularne strukture zgrade, standardizovanih prostornih jedinica i tehničkih principa. Kako se zdravstvena njega mijenja, zgrada je spremna za promjene.

HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS 037

Pacijent na prvom mjestu

Jedan od glavnih ciljeva Bolnica Nova je staviti pacijenta na prvo mjesto.  Razvijeno je nekoliko strategija u smislu kako to ostvariti. Bolnica Nova objedinjuje primarnu i specijalističku zdravstvenu zaštitu u istoj zgradi.  U cijelom sistemu rade doktori opšte prakse i medicinske sestre. Sve zdravstvene usluge možete pronaći ovdje. Za pacijente, ovo je lak i jednostavan sistem sa jednim vratima.


Fleksibilnost

Kako bi omogućila buduće promjene, Hospital Nova je dizajnirana da bude što je moguće fleksibilnija. Fleksibilnost proizlazi iz modularne strukture zgrade, standardizovanih prostornih jedinica i tehničkih principa. Kako se zdravstvena njega mijenja, zgrada je spremna za promjene.


Glavni unutrašnji prostor - srce bolnice Nova - prijateljski je i primamljiv, a njegov trospratni atrijum više podsjeća na galeriju ili trgovački centar, a ne na tradicionalni enterijer bolnice. U bolnici Nova se nećete izgubiti. Plan i raspored zgrade su jasni. Posjetioci se mogu lako orijentisati zahvaljujući vidikovcima kroz različite odjele. Glavni ulaz vodi do vrhunski osvijetljenog atrijuma koji se otvara na restoran, dvoranu za seminare, umjetničko dvorište i kioske. Za djecu postoji i otvoreno igralište dizajnirano od drvenih konstrukcija. Većina čekaonica u bolnici dizajnirana je tako da imaju pogled i prirodno svjetlo.

HOSPITAL SAN JUAN DE DIOS 092

Vještačka rasvjeta u bolnici je prigušena na način koji je ugodan za oko i nadopunjuje enterijer. Zmijolika bijela stropna rasvjeta poziva posjetioce, pacijente i osoblje kroz zgradu. Rukohvati glavnih javnih stubišta vješto su osvijetljeni kako bi animirali unutrašnjost i dodatno vodili ljude kroz bolnicu. Sve sobe za pacijente na odjeljenjima su za jednu osobu s vlastitim kupatilima i mogućnostima za noćne posjetioce. Uz hotelski ambijent, pacijenti mogu gotovo zaboraviti da su u bolnici. Jednokrevetne sobe su fleksibilne, nude ljekovito okruženje, privatnost i dobar san uz smanjenje infekcija.

Hospital of St. John of God / Dietger Wissounig Architekten

U duhu sa starim gradom

Foto: David Schreyer, Paul Ott

RASPUŠTANJE BOLNICE SVETOG JOVANA U EGGENBERGU I NJENO INTEGRISANJE U NOVU LOKACIJU U MARŠALGASE U CENTRU GRACA ZNAČILO JE DA JE PORED REVIZIJE SASTAVA BOLNICA DOBILA I NOVI IZGLED, KOJI JE U SKLADU SA ISTORIJSKIM STARIM GRADOM.

JKMM Architects Nova Hannu Rytky 14

Mjere karakterišu dva velika dodatka. Stvaranjem koherentnog, prostranog unutrašnjeg dvorišta i spajanjem različitih građevinskih elemenata u jednu veliku cjelinu, “iscijeđeno” je prvobitno urbanistički i arhitektonski nezadovoljavajuće stanje. Očišćeno je dvorište i razvijena je linearna građevinska struktura koja se na specifičan, precizan način odnosi na postojeću građevinu.

Konstrukcijski i dizajnerski sporni elementi su srušeni i zamijenjeni karakteristikama koje su u skladu s novim dizajnom. Konstruktivni i funkcionalni prsten oko dvorišta sada je postignut novom zgradom pažljivo uklopljenom u okolinu. Ravni krovovi dizajnirani su kao krovni vrtovi, između ostalog, i služe kao mjesta za boravak i opuštanje pacijenata i osoblja.

JKMM Architects Nova Tuomas Uusheimo10

JKMM Architects Nova Tuomas Uusheimo18

Fasada je modulirana prema matematičkom principu s rešetkama i reljefima. To je rezultiralo diskretnom, živom međuigrom površina i linija te skulpturalnim dizajnom fasade od etažno visokih bijelih montažnih betonskih elemenata koji razigrano preuzimaju i nastavljaju sliku fasade istorijskog starog grada.

 

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!