Prostor_66

PROSTOR BANNER

Konzervacija-kako čudno piše riječ devastacija

PROJEKAT O KOME GODINAMA PIŠU MNOGI DOMAĆI MEDIJI I DALJE ČVRSTO STOJI NA SVOM MJESTU. ODLIČAN KVALITET PRIVREMENE GRADNJE ODOLIJEVA GODINAMA. NIŠTA SE NOVO NE MOŽE REĆI O OVOM SLUČAJU OSIM ŠTO SAM JA TEK NEDAVNO NA FACEBOOK STRANICI PROJEKTNOG BIROA KOJI POTPISUJE OVAJ PROJEKAT VIDJELA DA STOJI U FOLDERU POD NAZIVOM ARHITEKTURA I KONZERVACIJA!!

Kako definicija kaže KONZERVACIJA je stručni postupak kojim se sprječava propadanje starih spomenika, fresaka, slika, arheoloških iskopina i drugih umjetničkih i istorijski vrijednih predmeta. E sad, šta su mislili kad su ovaj projekat stavili u folder arhitektura i konzervacija za mene će ostati misterija. U podnaslovu ponosno naglašavaju da je kafe-restoran Verige u UNESCO zoni Bokokotorskog zaliva. Očigledno je da određene pojmove pojedinci  tumače shodno ličnoj volji i interesu, svjesno ignorišući značenje pojma UNESCO zona, kao i sva pravila i načela koja se iza njega kriju. Dok mi godinama stojimo u mjestu i vrtimo jednu istu priču ne rješavajući ništa, nama teritorijalno i narodski bliska Slovenija proglašena je za najčistiju zemlju na svijetu. Odličan primjer zemlje koja vodi računa o svom nasljeđu i onome što ostavlja svojoj djeci. Tema ovog broja su zdravstveni objekti. Crna Gora uvijek kaska za svjetskim trendovima, da li zbog nepostojanja volje, da li zbog nestručnosti ili nedostatka sredstava, da li zbog svega navedenog - pitanje je na koje teško možemo naći odgovor. Ipak se nadamo da ćemo ubrzo biti svjedoci otvaranja neke nove bolnice ili makari imati priliku da sa zadovoljstvom gledamo  renoviranje i rekonstrukciju neke od postojećih… Podsjećanja radi, nijedna bolnica u Crnoj Gori nije otvorena nakon raspada bivše SFR Jugoslavije s početka devedesetih godina, i njenog otcjepljenja od Srbije i Crne Gore 2006. godine.

fds

Kada su privatni zdravstvani objekti u pitanju stvari se kreću uzlaznom putanjom. Tako vam u ovom broju predstavljamo adaptaciju objekta starog “Zetatransa” u privatnu kliniku “Milmedika”. Iza ove adaptacije stoji arhitekta Miljan Joković sa svojim timom u studiju Arterija. Iako su urađene minimalne intervencije na objektu, on sada odiše modernim izgledom, a grad je dobio jednu mini urbanu zonu, koja može poslužiti kao primjer dobrog uređenja i prilaza objektu. Uspjeli su da se izbore sa tipičnom sterilnom atmosferom zdravstvenih ustanova i stvore prostor koji odiše toplinom u enterijerskoj obradi, zadržavajući pritom odlike primarne namjene objekta koji održava visok nivo higijene i funkcionalnosti.

Još jedan pozitivan primjer odnosa prema ovoj vrsti objekata stiže nam iz Podgorice. U pitanju je apoteka My Pharm koju je na poziv Kristine Jašović, krajem 2021. godine dizajnirao tročlani tim arhitekata u sljedećem sastavu: Nemanja Milićević, Ema Alihodžić Jašarović i Marko Stjepčević. Još jedno razbijanje ustaljene percepcije, odstupajući od klišea  higijenske bjeline medicinskih prostora.

Građevinska industrija jedan je od najvećih zagađivača na globalnom nivou. Arhitektura kao disciplina se često distancira od procesa nastanka materijala koji se koriste u gradnji, vidjevši ih kao gotov proizvod koji nameće tržište. Da ne govorimo o važnosti energetske održivosti tokom čitavog života objekta, pritom postavljajući pitanje: šta se dešava sa materijalom onda kada je životni vijek objekta završen? Iz tog razloga predstavljamo vam kuću od konoplje koja se nalazi na Homoljskim planinama. Cilj arhitekata je bio da kroz projekat promovišu upotrebu ekoloških materijala za koje se i dalje vjeruje da se ne podudaraju sa estetskim načelima  savremene arhitekture. Ja mislim da su u tome i uspjeli.

Velenka nam je pisala o važnosti dobre strategije za grad i njenog sprovođenja u djelo kroz razvoj infrastrukture, izgradnje novih objekata i sprovođenje različitih intervencija u prostoru. Primjenjena strategija, zasnovana na sinergiji naučno-tehničkih dostignuća, arhitekture, turizma i menadžmenta dovela je do preporoda i oživljavanja oronule luke BIlbao. Tako je nastao fenomen pod nazivom «Bilbao efekat»  kojim se objašnjava ekonomski procvat gradova postignut kroz ulaganje u kulturne sadržaje i spektakularnu arhitekturu.

Jesenji mjeseci su uvijek rezervisani za interesantne konferencije iz oblasti arhitekture. Tako se Peta tradicionalna međunarodna manifestacija i kongres ODRŽIVA ARHITEKTURA – ENERGETSKA EFIKASNOST održava od 7. do 9. oktobra 2022. godine, u renomiranom i atraktivnom prostoru Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Arhitektura iza maske fb f

Ono što mene posebno raduje su DANI ARHITEKTURE: ARHITEKTURA IZA MASKE u organizaciji Strukovne Komore arhitekata u periodu od 18-20. novembra. Tokom tri dana programa konferencije očekuju nas sjajna predavanja regionalnih i svjetskih imena iz pomenute oblasti. Više o tome možete pročitati na sajtu www.daniarhitekture.me

Uživajte u jesenjim danima koji su pred nama i nadam se da se vidimo na nekom od ovih događaja.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!