Prostor_66

PROSTOR BANNER

Vinarije

OD GROŽĐA DO ČAŠE, ŽIVOT VINA JE ŽIVOT BOGATOG, PAŽLJIVOG DIZAJNA. U NEKIM SLUČAJEVIMA, OVAJ BOGAT DIZAJN MOŽE SE NAĆI U ARHITEKTURI MODERNIH VINARIJA. POSLJEDNJIH GODINA SVE VIŠE I VIŠE NAJBOLJIH VINOGRADA POKUŠAVA SE ISTAĆI NE SAMO SVOJIM VINIMA VEĆ I DIZAJNOM SVOJIH OBJEKATA. DISCIPLINA ARHITEKTURE VINARIJE JE DONIJELA NEKE OD NAJNEVJEROVATNIJIH GRAĐEVINA KOJE DANAS POSTOJE ŠIROM SVIJETA. TO ZNAČI DA VINARIJE VIŠE NISU SAMO SPOREDNI OBJEKTI NA PUTU DO GLAVNE ATRAKCIJE, ONE SU POSTALE SAME PO SEBI ODREDIŠTA.  ZADIVLJUJUĆA ARHITEKTURA, IDILIČNO OKRUŽENJE - TO JE ONO OD ČEGA SE SASTOJE VINARIJE KOJE VAM PREDSTAVLJAMO U OVOM BROJU.

Clos Pachem Winery / HARQUITECTES

Vinarija u srcu sela

VINOGRAD PRIORAT ZA SVOJU POVEĆANU PROIZVODNJU TREBAO JE NOVU VINARIJU U SRCU SELA, GRATALLOPS. IZAZOV JE BIO OMOGUĆITI SAMOJ VINARIJI DA DOPRINESE BIODINAMIČKOM PROCESU PROIZVODNJE VINA, POKUŠAVAJUĆI DA ŠTO VIŠE OPTIMIZUJE PONAŠANJE ZGRADE NA PASIVNIM PRINCIPIMA.

Photo: Jesús Granada, Adrià Goula

Poligonalna parcela u obliku slova L nalazi se u srcu tipičnog istorijskog konteksta sela, sa uskim ulicama i kućama u nizu, osim crkve, najdominantnije zgrade koja definiše grad zbog svog jedinstvenog karaktera i veličine.

01 bodega gratallops 06 v2 esquina jesus granada

Granicu mjesta obilježava kameni zid, nekadašnja građevina koja se u jednom trenutku uzdiže 10 metara, koja prati nepravilnu liniju. Geometrija ovog partijskog zida, spoj kamena, cigle i maltera, bila je polazna tačka za projekat.

Obavezni planski propisi i želja za izgradnjom što većeg paviljona doveli su do oblikovanja dvije diferencirane zone: velikog volumena na pravom planu, što šire i više, za vinarski paviljon i preostale zone u obliku slova Z — prolaz – gdje su prostori oko paviljona okupljeni i korišćeni, protežući se poput unutrašnje trake prateći geometriju kamenog zida koji djeluje kao granica vlasništva.  Ovaj prostor, produžetak javne zone mjesta, glavni je ulaz u zgradu, cirkulacijski i prijemni prostor za posjetioce i grupe za degustaciju.

04 bodega gratallops 37 jesus granada

Unutrašnjost je veliki troetažni prostor u kojem su smještene posude za vrenje vina. Ovo je srce projekta, prostor koji zaista definiše vinariju. Svi ostali prostori artikulisani su oko njega. Sadrži veliku količinu svježeg vazduha, izolovanog dubokim zidovima, do 1,75 m. 

Zgrada se hladi sistemom nosivih zidova od cigle s više slojeva postavljenih između pilastra, stvarajući džepove vazduha koji cirkuliše između zidova.  U manjim prostorijama unutar ovih velikih zidova smještene su komplementarne aktivnosti vinarije. 

07 agp1426 4142web tall adria goula

U prizemlju niz šupljina nalik na kapele prati ritam zidnih strukturnih pilastra po obodu središnjeg prostora. Oni vizualno povezuju zgradu s prolazom, ali i olakšavaju manevrisanje i skladištenje mašina u podrumu vinarije. Gledajući prema gore, unutrašnjost je tamna i gusta, dok se u prizemlju širi, otvarajući se svjetlu u prolazu. Ovaj prolaz je mjesto gdje se primaju i grožđe i posjetioci. Ovdje se nalazi toplinski prelaz u podrum uz blagu padinu koja vodi u unutrašnji nivo zgrade i trotoar sa zadnje strane, s nekoliko koraka za rješavanje visinske razlike.

Ova djelimično otvorena ruta prati niz krovova različitih visina, kombinovanih sa pločama koje formiraju široka mjesta između stepenica. Kišnica se nagomilava na zelenim krovovima sve dok se ne prelije s jednog na drugi, spuštajući se sve sporije dok teče kroz prolaz, pomažući da se osvježi atmosfera i navodnjava vegetacija na putu. Ove ploče pružaju zaklon ne samo od kiše, već i od direktne sunčeve svjetlosti, stvarajući hladan ambijent za prolaz poput terasaste bašte u kojoj se može postaviti kafić na otvorenom za prodaju vina i degustacije.

1507 02 ground floor

Tehnološki najzahtjevnijim prostorima: zona u kojem su smještena burad i skladište za flaširano vino — potreban je savršeno stabilan režim vlage i temperature. Iz tog razloga su smješteni u podrumu, u direktnom kontaktu sa zemljom. Najveći izazov je, međutim, hala za vinifikaciju, sa podjednako zahtjevnim toplotnim zahtjevima koji se moraju ispuniti bez interakcije sa zemljom. Prva strategija je stvaranje najveće moguće unutrašnje visine kako bi se olakšalo raslojavanje toplog vazduha na vrhu, dalje od buradi. Drugo, hidrotermalna stabilnost unutrašnjosti je potpomognuta maksimiziranjem inercije sistema zgrade.


Dvije zone

Obavezni planski propisi i želja za izgradnjom što većeg paviljona doveli su do oblikovanja dvije diferencirane zone: velikog volumena na pravilnom planu, što šire i više, za vinarski paviljon i preostale zone u obliku slova Z —  prolaz – gdje su prostori oko paviljona okupljeni i korišćeni, protežući se poput unutrašnje trake prateći geometriju kamenog zida koji djeluje kao granica vlasništva. 


02 gratallops 2 jesus granada

27 gratallops 14 jesus granada

Treća bioklimatska strategija je krov, čiji je centralni dio rashladni uređaj koji koristi zračenje noćnog neba za hlađenje podne ploče. Sistem kruženja vode sa zatvorenim krugom radi između dva nivoa: gornji nivo u kontaktu sa spoljašnjim okruženjem, gdje se voda koristi noću kao fluid za prenos toplote za rasipanje unutrašnje toplote okoline, i donji nivo u kontaktu sa podom, gdje se svježina prenosi u unutrašnjost. Ova velika razmjena između unutrašnjosti paviljona i temperature univerzuma kroz zračenje je neiscrpni izvor hlađenja.

Ulična fasada je pokrivena pločicama i obložena tankim slojem krečnog maltera koji pomaže da se objekat u selu kontekstualizuje i da se njegova spoljašnja materijalnost jasno razlikuje od unutrašnjeg prolaza. Gledano spolja, zgrada ima donekle narodnu prisutnost, ali kako se ulazi u ovaj hodnik, sistemi zgrada postaju dekonstruisani i polako objašnjavaju prirodu kompleksa.

Lahofer Winery / CHYBIK + KRISTOF

Vinska tradicija i savremeni dizajn

Foto:Alex shoots buildings, Laurian Ghinitoiu

SMJEŠTENA U MORAVSKOM SELU, VINARIJA LAHOFER SPAJA DUGOGODIŠNJU VINSKU TRADICIJU REGIONA SA SAVREMENIM DIZAJNOM U STALNOM DIJALOGU SA OKOLNIM VINOGRADIMA. ODRAŽAVAJUĆI MODERNE PROCESE PROIZVODNJE VINA, ZGRADA OKUPLJA TRI RAZLIČITE MEĐUSOBNO POVEZANE STRUKTURE - OBJEKAT ZA PROIZVODNJU VINA, ADMINISTRATIVNU BAZU VINARIJE I CENTAR ZA POSJETIOCE I SUSJEDNU SOBU ZA DEGUSTACIJU. PODRAŽAVAJUĆI ARHETIPSKE VINSKE PODRUME REGIONA, SVOD VINARIJE POČIVA NA MREŽI LUČNIH GREDA. DJELUJUĆI KAO OGLEDALO OVOG OBLIKA, TALASASTI KROV SLUŽI KAO AMFITEATAR ZA KULTURNE DOGAĐAJE OTVORENE I ZA LOKALNO STANOVNIŠTVO I ZA POSJETIOCE, SPAJAJUĆI VINARIJU SA ZEMLJOM I KULTUROM NA KOJOJ POČIVA.

16 Lahofer winery chybik kristof photo by alex shoots buildings


Amfiteatar

Djelujući kao ogledalo ovog oblika, talasasti krov služi kao amfiteatar za kulturne događaje otvorene i za lokalno stanovništvo i za posjetioce, spajajući vinariju sa zemljom i kulturom na kojoj počiva.


Projekat CHIBIK + KRISTOF nalazi svoje korijene u nasleđu vinarije Lahofer – one koja se zasniva na kulturnom nasljeđu i dubokom poštovanju prirodnog okruženja. Odgovarajući na topografiju Moravske i arhitektonsku tradiciju, ukorjenjenu u kulturi vina, arhitekte su osmislile dizajn u simbiozi sa pejzažom regiona. Podsjećajući na karakteristične zasvedene vinske podrume za region, kolonada zasvođenih greda uokviruje unutrašnji prostor u njegovu spratnu krivinu. Na njegovoj spoljnoj strani, prekrivajući vinariju, talasasti krov djeluje kao nagnuti amfiteatar na otvorenom i kulturno mjesto. Osvjetljavajući zapreminu zgrade dok počiva na plodnom tlu, ispod leže tri odvojena prostora - svakom pripisana posebna funkcija, oni dijele stalnu brigu za susjednu prirodu.

7 Lahofer winery chybik kristof photo by alex shoots buildings


Armirano-betonski lukovi

Svaki armirano-betonski luk je individualno projektovan tako da odgovara određenom uglu plafona, dok je razmak između lukova određen rastojanjem između redova vinove loze. Svaki modul se uzdiže iz reda vinove loze i prolazi kroz prostor, postižući savršenu vizuelnu simetriju i vodeći pogled gledaoca preko vinove loze.


31 Lahofer winery chybik kristof photo by laurian ghinitoiu

Izdignut konkavnim krovom amfiteatra, prostor se razvija u ogroman podrum, koji obuhvata dizajn arhetipskih čeških vinarija definisanih izloženom konstrukcijom rebara lukova. Svaki armirano-betonski luk je individualno projektovan tako da odgovara određenom uglu plafona, dok je razmak između lukova određen rastojanjem između redova vinove loze. Svaki modul se uzdiže iz reda vinove loze i prolazi kroz prostor, postižući savršenu vizuelnu simetriju i vodeći pogled gledaoca preko vinove loze. Zatvoren u staklenoj fasadi i okrenut prema jugu, centar za posjetioce privlači obilje svjetlosti jer prozori djeluju kao skriveno odvajanje od spoljašnjih redova vinove loze. Poučeni ambijentalnom prirodom, vizitorski centar poziva posjetioce da u potpunosti iskuse njegove proizvode u podrumu, napravljenom od drveta, betona i stakla, i susjednoj degustacionoj sali.


Pogled na pejzaž

Različite visine unutrašnjih prostora, koje oponašaju teren, omogućavaju poravnanje odgovarajućih funkcionalnih spoljašnjih dvorišta. Dok jedno dvorište služi kao operativni prostor, centralizujući logističke i proizvodne prese, drugo drži amfiteatar, pružajući širok pogled na pejzaž.


Mural velikih razmjera češkog savremenog umjetnika Patrika Habla pokriva čitavu površinu plafona. Njegovi nepravilni i rijetki potezi, u rasponu od zemljanih crvenih i crnih do smeđih i bež boja odražavaju varijacije tla i njegovo bestežinsko stanje dok se naizgled diže od zemlje, ostavljajući svoje bezvremenske oznake na zidovima.

1000fvgf

U kontinuitetu ovog materijalnog talasa, struktura je smještena u dvije hale različitih visina, od kojih svaka odražava specifičan proces. Prva donja hala centralizuje rad, uključujući proizvodnju vina i prostorije za zaposlene, dok druga omogućava rad koji zahtijevaju niže temperature, kao što su presa za vino, podrum i vinoteka. Različite visine unutrašnjih prostora, koje oponašaju teren, omogućavaju poravnanje odgovarajućih funkcionalnih spoljašnjih dvorišta. Dok jedno dvorište služi kao operativni prostor, centralizujući logističke i proizvodne prese, drugo drži amfiteatar, pružajući širok pogled na pejzaž.

Amfiteatar ulazi u bezgranični krov, s pogledom na horizont njegujući njegovu istoriju.  Proširujući funkciju vinarije Lahofer iz proizvodnog mjesta u svjedoka lokalne kulture, ona djeluje kao prostor zajednice posvećen kulturnim događajima, uključujući lokalne proslave berbe grožđa i pozorišne predstave – središte svoje trajne zajednice za povezivanje s posjetiocima regije i širokih poznavalaca vina.

41 Lahofer winery chybik kristof photo by alex shoots buildings

Opisujući koncept, arhitekti Ondřej Chybík i Michal Krištof objašnjavaju: „Dizajn vinarije Lahofer duboko je ukorijenjen u prirodi i njenom poštovanju.  U vrijeme kada se čini da su kultura i priroda antagonističke sile, zamišljamo prostor koji odražava dugogodišnju simbiozu između njih dvoje u regiji – onaj koji duboko poštuje okolinu na kojoj počiva.


Dizajn u simbiozi sa pejzažom

Odgovarajući na topografiju Moravske i arhitektonsku tradiciju, ukorenjenu u kulturi vina, arhitekte su osmislile dizajn u simbiozi sa pejzažom regiona.


Konstrukcija se razvija u zavičajni teren, uranja u okolne vinove loze, čuvajući pritom bit i cjelovitost tla i kulture.  Osim toga, nadilazeći čisto produktivno gledište, dajemo prednost doživljaju posjetioca, posebno dodjeljivanjem krova kao javnog prostora otvorenog za lokalne i međunarodne goste – iskustvo ključno za razumijevanje i uvažavanje vina.”

Alton Wines / GO’C

Vinarija u skladu sa prirodom

Foto: Kevin Scott

SMJEŠTENA U NAJVEĆEM GRADU I SJEDIŠTU OKRUGA WALA U VAŠINGTONU, MJESTO GDJE SE NALAZI PROJEKAT ALTON WINES JE DOŽIVJELO EKSPANZIJU U SVOJOJ VINSKOJ INDUSTRIJI POSLEDNJIH DECENIJA. FOKUSIRAJUĆI SE NA POGLED NA OKOLINU, ARHITEKTURA KOJU JE DIZAJNIRAO GO’C STUDIO U WALLA DJELUJE KAO OKVIR KOJI PRIBLIŽAVA PEJZAŽ NEPOSREDNOM ISKUSTVU KORISNIKA. REZULTAT JE VOĐEN DIZAJNOM KOJI JE OSJETLJIV NA PRIRODNI KRAJOLIK I ODGOVARA VAŽNOSTI POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA GDJE JE UMETNUT. VAŽAN DIO OVOG PROJEKTA JE DRAMATIČAN PRISTUP KOJI BILJEŽI I NAGLAŠAVA POGLED NA PLAVE PLANINE KAKO SE VIDI KROZ TERASE I OTVORE ZGRADE.

go c alton wines east roof

Nastanjena u obliku talasa nalik na reljef Alton Wines se ugnijezdila u postojeću uvalu koju čine okolni vinogradi. Duga vožnja sa županijske ceste prati postojeće vinograde koji su urezani u prirodni teren. Samo mjesto je netaknuti džep među poljoprivrednim zemljištem.  Smatran ‘neobradivim’ zbog sastava tla i položaja u vijugama vinograda, vlasnik i poljoprivrednik zemlje čekao je pravu priliku da sagradi nešto posebno. Dizajn koji je osjetljiv na prirodni krajolik je dobrodošao.

Usredsredeći se na okolne poglede, arhitektura djeluje kao okvir koji približava krajolik u fokus i dio neposrednog iskustva. Mjesto nudi zadivljujući pogled na jug koji se povećava jer se zgrada otvara prema poljima iza. Povezanost s okolinom, spoljnim prostorom i prilika za hlad bili su važni činioci u projektovanju vinarije u području poznatom po suvim vrućim ljetima i hladnim oštrim zimama. Odgovarajući na želju klijenta da ima zaseban vinski vrt i salu za degustaciju, između njih je zarobljen otvoreni natkriveni prostor.

go c alton wines north 2

Otvorena, prozračna sala za degustaciju u kojoj bi se gosti željeli zadržati bila je visoki prioritet, s puno fleksibilnosti za programiranje i događanja. Otvaranje kako prema natkrivenom vanjskom prostoru tako i prema velikoj terasi na jugu povećava korisni prostor i gostima daje mogućnost da prilagode iskustvo vinarije svojim potrebama.


Povezanost s okolinom, spoljnim prostorom i prilika za hlad bili su važni činioci u projektovanju vinarije u području poznatom po suvim vrućim ljetima i hladnim oštrim zimama.


go c alton wines south tasting room exterior

U cijeloj zgradi se koriste rigoroznestrukturalne mreže i otvori u okviru. Počevši od prilaza vinariji, čelične uvale formiraju sjenku koja će biti zasađena vinovom lozom, stvarajući prijeko potrebnu hladovinu tokom ljetnjih dana. Ova konstrukcija sjenice prolazi kroz zgradu i formira tendu za južnu terasu izvan sobe za degustaciju. Klizna vrata i prozori ispunjavaju ovu strukturnu mrežu i zatvaraju prostoriju za degustaciju.


Hladovina

Počevši od prilaza vinariji, čelične uvale formiraju sijenku koja će biti zasađena vinovom lozom, stvarajući prijeko potrebnu hladovinu tokom ljetnjih dana.


go c alton wines living room 2

go c alton wines interior living room

Konstrukcija je pokrivena krovom koji je probijen sa tri elementa - sidrenim dimnjakom, ekstrudiranim krovnim prozorom i izrezbarenim ulaznim otvorom. Ovi elementi pomažu da se zapadni kraj prostora usidri i prirodno svjetlo usmjerava duboko u plan zgrade i uokviruje pogled na nebo tokom godišnjih doba.

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!