Prostor_66

PROSTOR BANNER

Investitor je uvijek u pravu?!

KAD BI SAMO ZNALI KOLIKO SAM PUTA SKOČILA KAD NEKO KAŽE DA IDE DA KUPI NEŠTO U ZGRADI BIVŠEG NECKOM-A DA MU PRAVIM DRUŠTVO SAMO IZ RAZLOGA DA UŽIVAM U TOJ ZGRADI… RAZGLEDAM TAKO SA BRATOM ŠARAFE, BIRAMO BURGIJE I RAZNORAZNE BRUSEVE. I UŽIVAM. TOPLO ME NA ULAZU DOČEKAJU ZELENA TRAVA I BREZE. NE ZNAM KAKO SMO BAŠ SAD, KAD SE TOLIKO PRIČA O EKOLOGIJI, ZNAČAJU SVAKE TRAVKE I SVAKOG LISTA, DOŠLI DO TOGA DA TU TRAVU ZAMIJENIMO VJEŠTAČKOM A DA POMISLIMO DA SU BREZE SUVIŠNE, DA REMETE NOVI IZGLED OBJEKTA I DA JE NAJBOLJE DA IH POSIJEČEMO. OBJEKAT KOJI JE BIO PONOS GRADA, NOMINOVAN ZA NAGRADU EVROPSKE UNIJE ZA SAVREMENU ARHITEKTURU MIES VAN DER ROHE AWARD 2013, DOBIO POHVALU OD SVJETSKI POZNATOG SAJTA WWW.ARCHDAILY.COM SADA JEDINO MOŽETE DA ZAOBIĐETE U NAJŠIREM LUKU.

stringio

Razumijem da je želja novog vlasnika bila da jasno i vidno obilježi teritoriju, ali izgleda da nije znao da je to mogao da uradi na pa neću reći bezbroj boljih načina ali makar na suptilniji način, ispred svoje kompanije sačuva objekat koji je po kvalitetu prepoznat i od svjetske stručne javnosti. Nema previše takvih objekata u novijoj arhitektonskoj istoriji Crne Gore, pogotovo ne ove namjene.

Autorska prava. Autorsko djelo. Mišljenje stručnjaka. Ovi izrazi su nažalost totalna nepoznanica... O ovom i mnogim problemima sa kojom se struka danas bori razgovarala sam s novim predsjednikom strukovne komore arhitekata IKCG arhitektom Novicom Mitrovićem. Razgovarali smo o budućem radu, promjenama, strategijama razvoja i procesima u donošenju odluka.

Kako on kaže: Trenutno nema dijela arhitektonske oblasti, u kom nemamo ozbiljne probleme, pa nas očekuje i veliki rad. Unapređenje loše zakonske regulative, unapređenje nekvalitetnog sistema arhitektonskih konkursa i javnih nabavki, poboljšanje profesionalnog statusa arhitekata, izrada tehničkih propisa i pravilnika, rad na unapređenju kvaliteta i izrada standarda usluga arhitekata, samo su neke od aktivnosti koje u narednom periodu moramo pokušati da riješimo. A ja se nadam da će se Komora napokon probuditi i tražiti načine uz podršku kolega kako da se stvari sa početka moje priče više ne dešavaju.


Ove zgrade za umjetnost i kulturu, između ostalog, pažljivo razmatraju svoje okruženje dok unapređuju misije institucija u kojima se nalaze. Takav je nekad trebao biti i Dom revolucije u mom gradu - centar kulture, obrazovanja, duhovnosti i mladih. Sad za kulturu i nema pretjerano mjesta. Ne znam da li ste znali da Nikšić u samom centru u okviru od 100 m ima tri velika super marketa a ni jednu galeriju. Izgleda da u današnje vrijeme je samo bitno ne ostati gladan. Čime biramo da se hranimo do nas je.


Čini se da muzeji i druge kulturne građevine izvlače najbolje iz ambicioznih arhitekata. U ovom broju kroz temu broja predstavljamo vam nove kulturne zgrade, koncertnu dvoranu, muzej i potpuno novu tipologiju objekta: javno dostupno skladište umjetnosti. Projekti predstavljaju široku lepezu estetskih izraza. Ove zgrade za umjetnost i kulturu, između ostalog, pažljivo razmatraju svoje okruženje dok unapređuju misije institucija u kojima se nalaze. Takav je nekad trebao biti i Dom revolucije u mom gradu - centar kulture, obrazovanja, duhovnosti i mladih. Sad za kulturu i nema pretjerano mjesta. Ne znam da li ste znali da Nikšić u samom centru u okviru od 100 m ima tri velika super marketa a ni jednu galeriju. Izgleda da u današnje vrijeme je samo bitno ne ostati gladan. Naš je izbor čime se hranimo.

U oktobru ove godine u Dubaiju je otvoren EXPO 2020. Predstavile su se 192 zemlje kroz svoje viđenje odgovora na zadatu temu ,,Povezivanjem umova stvaramo budućnost“, a među njima i Crna Gora. Velenka je napisala sjajan tekst o paviljonima koji su se najviše istakli svojim konceptom i idejom.

fsfsd

Ema nam u ovom broju prenosi utiske sa BAB-a koji se u decembru održao u Beogradu. Crnogorska arhitektonska scena predstavila se sa dvadeset pet radova u svim kategorijama, od kojih su dva rada nagrađena, i to Projekat adaptacije i enterijera u okviru tvrđave Besac, koncipiran kroz ideju Besac Heritage Retreat, čiji je autorski tim: Nemanja Milićević, Marko Stjepčević, Ema Alihodžić Jašarović i Sanja Paunović Žarić. Ovaj projekat je osvojio drugu nagradu u kategoriji enterijer. A u kategoriji nerealizovani projekti, projekat Bobotov hotel & resort, koji potpisuje studio Syntesis, takođe je nagrađen drugom nagradom.

Zimi smo više u kući i svi volimo da se ušuškamo u toplini svog doma. Za one koji vole da svoj enterijer opreme da miriše na ušuškanost, opuštanje, toplinu i mir, odabrala sam detalje koje možete pronaći u online prodavnicama i kupovati iz topline svog doma. Alisa nam je predstavila koji su trendovi u enterijeru kada je u pitanju 2022. godina.

Na kraju smo još jedne veoma specifične godine za cijelo čovječanstvo. Nadam se da ćemo dosta toga naučiti iz nje, malo manje brinuti a malo više uživati u onome što imamo. Čitamo se u narednoj godini uz čestitku koju već godinama ponavljam ali više od ovoga ne bih poželjela nikom :-)

“Želim vam da vas ne boli što vas je boljelo i da vas voli što vas nije voljelo.” Duško Radović

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!